Prawdopodobieństwo
Aleksandra: 1)W magazynie znajdują się żarówki produkowane w trzech fabrykach A, B, C. Żarówki fabryki A
stanowią 50% zapasu żarówek, fabryki B 40%, a fabryki C 10%. Wiadomo, że żarówki w produkcji
fabryki A i B braki stanowią 10%, natomiast w C 11%. Kupiono żarówkę, która okazała się
brakiem. Z której fabryki najbardziej prawdopodobny jest zakup wspomnianej żarówki − braku?
Problem jaki sprawia mi to zadanie to fragment, że w fabryce A i B braki stanowią 10%. Czy może
mi ktoś powiedzieć jak się do tego odnieść?
Bo standardowo gdy jest podany brak dla jednaj jak i drugiej oddzielnie to wiem jak policzyć.
Rozwiązywałabym następująco:
P(A)= 50/100
P(B)= 40/100
P(C)= 10/100
D− zdarzenie, że wybrana śruba jest brakiem
P(D|C)= 11/100
i nie wiem jak zrobić to dla fabryki A i B?
Następnie obliczyłabym P(D) i na koniec skorzystała ze wzory Bayesa
i wybrała tą, która ma najwięcej. Proszę o podpowiedź. Z góry bardzo dziękuję.
19 cze 18:40