pole powierzchni
Kwachu:

obliczenie pola ograniczonego krzywymi:
x
2 + y
2 = 8 rówanie okręgu p(0,0) i r=2
√2≈2,8
pkt. krytyczne:
32−4x
2−x
4=0
−x
2(4+x
2) + 32=0
nie wiem co dalej robić. może ktoś mnie nakierować?
19 cze 21:20
sushi_ gg6397228:
bez liczenia widac (2,2) i (−2,2) jako punkty przecięcia
19 cze 21:23
sushi_ gg6397228:
wyznaczyc wzory na y=...
19 cze 21:24
Kwachu: wiem że bez liczenia widać, ale na kolokwium nie policzyłem tyko odczytałem to z rysunku i
przez to zabrakło mi pkt. do zdania.
hmmm no i przeciez wyznaczyłem wzory na y. chyba że ciebie ie rozumiem.
19 cze 21:33
sushi_ gg6397228:
to dajesz x2= t i liczysz Δ
to jak masz to robisz ∫ [(f(x)− g(x) ] dx po odpowiednich granicach
19 cze 21:37
Kwachu: dzieki, brakowało mi tego pomysłu z t.
19 cze 21:41
Mila: możesz prościej:
x2+y2=8
2y=x2
2y+y2=8
y2+2y−8=0 i y≥0
Δ=4+32=36
y1=−4 nie należy do dziedziny lub y2=2
podstawiam do równania okręgu
x2+22=8
x=2 lub x=−2
Punkty (−2,2) i (2,2)
A w ogóle to liczysz od 0 do 2 i mnożysz przez 2.
19 cze 23:21