okręgi, proszę o pomoc, bo nie rozumiem.
mamma mia: zad1 Na okręgu opisano trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej długości 10 cm. Oblicz
długości trójkata i jego pole.
zad2 Stosunek długości trójkąta prostokątnego jest równy 3 do 4. Promień okręgu opisanego na
trójkącie ma długość 10 cm. Oblicz pole tego trójkąta.
19 cze 18:45
Buuu:
1) Jeżeli dwie styczne przecinają się w jakimś punkcie to długość stycznych pomiędzy tym
punktem, a punktem styczności jest taka sama. W naszym przypadku implikuje to trójkąt
równoramienny o kącie miedzy ramionami 90o, a co za tym idzie kąty przy podstawie sa takie
same: po 45o.
Mamy więc trójkąt 45−90−45 o przeciwprostokątnej 10. Dalej powinnaś sobie poradzić.
2) Przeciwprostokątna ma zatem 20cm. Pitagoras rzecze:
(3x)2 + (4x)2 = 202
...
19 cze 18:56
mamma mia: Dziękuję.
19 cze 19:03
AS: Nie bardzo rozumiem wywodów dotyczącego pierwszego zadania.
Oznaczając długości przyprostokątnych przez x i y otrzymujemy związek
x2 + y2 = 100.
Istnieje wiele par liczbowych (x,y) spełniających to równanie i w każdy
z tych trójkątów można wpisać okrąg.
Przecież promień okręgu nie jest ustalony,.
Istnieje wiele rozwiązań.
19 cze 20:04
picia: podbijam
19 cze 20:13
picia:
moze ktos zerknac na to zad.1?
20 cze 00:01
Kwachu:

b/10=cos45◯
a/10=sin45◯
chyba tak
20 cze 00:09
picia:
a skad wiadomo ze to trojkat rownoramienny? zgadzam sie tutaj z
As i tak samo nie rozumiem
tych wczesniejszych wywodow
20 cze 00:16
picia:
eee tam, jak on by byl rownoramienny to nawet nie trzeba korzystac z f trygometrycznych tylko
wysarczy z wlasnosci ekierki

moim zdaniem czegos brakuje w tresci.
20 cze 00:59