matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sprawdzenie
123:
czy dobrze obliczylem pochodna ? f(x,y) = ln(x
4
y
3
)+arc cosx
1
1
4
1
f'x =
*4x
3
y
3
−
=
−
x
4
y
3
√
1−x
2
x
√
1−x
2
1
3
f'y =
*3x
4
y
2
=
x
4
y
3
y
4
4x
√
1−x
2
f"xx =
−
x
2
(
√
1−x
2
)
2
3
f"yy =
y
2
f"xy= 0 f"yx= 0
19 cze 16:38
Szana:
Wolphram Alpha
19 cze 16:45