matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta α wiedząc ,że
maciek:
cos α=1/3 i α∈(3/2 π;2π)
19 cze 18:26
M:
5 lut 14:14
Bo_ra:
1
cos(α)=
3
2
√
2
sin(α)= −
√
1−cos
2
α
=−
√
1−(
1
3
)
2
= −
3
sinα
2
√
2
−
3
tg(α)=
=
=−2
√
2
cosα
1
3
1
1
√
2
ctg(α)=
=−
=−
tgα
2
√
2
4
1
3
3
3
cosec α=
=1*(−
=−
=−
{4}
sinα
2
√
2
2
√
2
√
2
1
sec(α)=
=1*3=3
cosα
1
2
Sinus versus (α)=sin vers (α)=1−cos(α)=1−
=
3
3
5 lut 16:25