rownanie okregu
xoxo: napisz równanie okregu przechodzacego przez punkty a=(7,3) i b=(3,7) ktorego srodek nalezy do
prostej o rownaniu 2x+y−6=0
proszeeeee szybko
19 cze 19:55
żółw:
tak szybko

?, czy jeszcze szybciej?
19 cze 20:04
Basiek: prosta:
y=−2x+6, więc środek S będzie mieć współrzędne S(a,−2a+6)
(x−a)
2+(y+2a−6)
2=r
2
{(7−a)
2+(3+2a−6)
2=r
2
{(3−a)
2+(7+2a−6)
2=r
2
(7−a)
2+(3+2a−6)
2=(3−a)
2+(7+2a−6)
2
Obliczyć.... podstawić.
19 cze 20:07
xoxo: nie rozumiem czemu s bedzie mial takie wspolrzedne

/ ?
19 cze 20:14
Basiek: Bo każdy punkt na tej prostej spełnia to równanie, jeśli wybierzemy powolny punkt o pierwszej
współrzędnej x=5, to druga będzie równa −2*5+6

i tak... zawsze
19 cze 20:16
żółw:
Oj
Basiek, to było jednak za szybko dla
xoxo
19 cze 20:17
Basiek: Żółw− asz, złośliwiec z Ciebie.
19 cze 20:18
Basiek: Czy nam w ogóle coś wyszło?

I czy już jasne?
19 cze 20:25
xoxo: ja dalej nie wiem skad sie tam wzielo to a i −2a +6
19 cze 20:32
Basiek: Zazwyczaj środek okręgu oznacza się S(a,b), więc zostawiłam sobie współrzędną a, to może być
równie dobrze każda inna literka...., no i.... Jak sobie podstawisz a do równania prostej
y=−2x+6 (a wstawiasz za iksa, to....) y=−2a+6 więc.... => S(a,−2a+6)
Teraz?
19 cze 20:35
krystek: jak masz prosta y=−2x+6 to każdy punky na prostej ma współrzędne (x,y)=(x,−2x+6)
i teraz jak za x wstawisz a mamy (a.−2a+6)
19 cze 20:37
xoxo: aaaa...dobra..nie bylo pytania
19 cze 20:40
Paula: czyli ile powinno wyjść ostatecznie ?
27 maj 17:32
Mila:

A=(7,3) i B=(3,7)
k: 2x+y−6=0
y=−2x+6
Symetralna cięciwy AB
środek AB:
P=(5,5)
przechodzi przez środek okręgu
Prosta AB:
y=ax+b
3=7a+b
7=3a+b odejmuję stronami
3−7=7a−3a,⇔ 4a=−4, ⇔a=−1
y=−x+b
Symetralna s
s⊥AB
y=x+b i 5=5+b⇔b=0
s: y=x
Punkt przecięcia prostek k i symetralnej to środek okręgu.
x=−2x+6
3x=6
x=2
y=2
S=(2,2)
R=
√52+12=
√26
(x−2)
2+(y−2)
2=26
27 maj 17:50