oblicz całkę podwójną
paulina: ∫∫(7y−x)dxdy
t
gdzie t jest trójkątem (0,0), (3,0), (0,3)
D 0<x<3−y
0<y<3
3 3−y
∫ ( ∫(7y−x)dx)dy=4,5+6y−1/2y2 (∫(7y−x)dx=7yx−1/2x2+C)
0 0
3
∫(4,5+6y−1/2y2)dy=36
0
Sorki za zapis ale jeszcze nie rozgryzłam tego systemu
19 cze 16:27
19 cze 16:37
paulina: to może jeszcze raz po kolei

∫(7y−x)dx=7yx−1/2x
2+C no i po wstawieniu granic otrzymuję (7y−1/2(9−6y+y
2))−7y=4,5+6y−1/2y
2
No i licząc
3
∫(4,5+6y−1/2y
2)dy=(4,5y+3y
2−1/3y
3)|=36
0
19 cze 16:44
Krzysiek: jak liczysz pierwszą całkę i potem wstawiasz te granice to masz źle,
∫03−y (7y−x)dx = 7y(3−y) −1/2 (3−y)2 −0−0
19 cze 16:48