Logarytmy
Michałek M.: log125 2 − log82 = ?
19 cze 22:59
Artur z miasta Neptuna:
z własności logarytmów
| | b | |
loga b − loga c = loga |
| |
| | c | |
| | 125 | | 53 | | 5 | |
log 1252 − log82 = log ( |
| )2 = 2log |
| = 6log |
| = 6 log 2.5 |
| | 8 | | 23 | | 2 | |
19 cze 23:09
niuans: log(1252*82)=log10002=log(103)2=log106=6
19 cze 23:11
niuans: oj moje żle
19 cze 23:12
Michałek M.: Dzieki Artur hehe Piwko sie należy
19 cze 23:12
Eta:
| | 5 | |
... = 6log5−6log2= 6log |
| = 6log2,5 |
| | 2 | |
19 cze 23:40