Rozwiąż równanie i nierówności
Junis : Rozwiąż równanie i nierówności :
a) −4x2+x−7> 0
b) −2x2−x+6<0
Potrzebuję sprawdzić rozwiązanie.
19 cze 15:09
naiwna: to napisz jak rozwiazywales
19 cze 15:14
Junis : ad.a)
a=−4, b=1, c=−7
Δ=73
x1 i x2 ciągle mi chyba wychodzi zły wynik przy rozpisaniu pierwiastka.
19 cze 15:41
Junis : tam miało być Δ=111
19 cze 15:45
Junis : i tak samo w przypadku b)
a=−2, b=−1, c= 6
Δ=73
x1=−b−Δ/2a
x2=−b+Δ/2a
x1= 1−√73/ −4
x2= 1+√73/−4
i dalej wychodzą mi dziwne wyniki.
mam to zostawić w tej postaci czy jednak obliczac?
19 cze 15:49
naiwna: pomysl czy dobrze obliczyles/as Δ

, jaki jest wzor? Δ=b
2−4*a*c
19 cze 15:51
naiwna: b) Δ tez jest zle obliczona. podstaw do wzoru

ladny wyjdzie Ci pierwiastek z Δ i wszystko bd
sie dalo ladnie zapisac
19 cze 15:53
19 cze 15:54
Junis : oki dzięki
19 cze 15:59
Junis : za szybko rozwiązywałam i zrobiłam błędy ze znakami.
Jeszcze raz dziękuję

Miłego dnia
19 cze 16:04