Pochodne 2rzędu
Julik: obliczyłam pochodne I rzędu(nie wiem czy dobrze) i nie umiem dalej policzyć drugiego

mógłby
mi ktoś rozwiązać, to zadanie?
19 cze 21:55
Kwachu: masz źle policzone f'x przed ey ma być jeszcze "−"
19 cze 21:57
konrad:
| | f | | f'g−fg' | |
a w czym problem? stosujesz wzór ( |
| )'= |
| |
| | g | | g2 | |
19 cze 22:08
Julik: dlaczego "−" ?
19 cze 22:17
Kwachu: | | 0 −ey(−sinx) | |
jak masz wzór który napisał Konrad to masz: |
| |
| | (cosx)2 | |
19 cze 22:19
Julik: ano, faktycznie
19 cze 22:20
Kwachu: myślę, ze potem będzie ci łatwiej w kolejnych pochodnych jak wymnożysz sobie −e
y (−sinx)= e
y
sinx
19 cze 22:21
Julik: No właśnie mam problem z tym, jak traktować to ey*(−sinx). Mam każdego po kolei wyciągać
pochodną i jeszcze ją mnożyć przez mianownik czy jak? Czyli w sumie zrobić 4 działania w samym
liczniku?
19 cze 22:25
Kwachu: | | ey cos(x) −(ey sin(x))(−2sin(x)) | |
f''xx= |
| |
| | cos(x)4 | |
reszte powinnaś dać sobie radę
19 cze 22:31
Julik: no właśnie nie, bo nie wiem skad to się bierze. Jak to liczysz?
19 cze 22:37
Kwachu: ze wzoru który podał Konrad.
19 cze 22:38
Julik: super, na to bym nie wpadła... Znam ten wzór, ale nie wiem jak mam go stosować do tego
przykładu...
19 cze 22:41
Kwachu: jak będziesz brała f''
xy to wtedy będzie wyglądało tak że bierzesz f'
x i różniczkujesz(

)
po y.
| | (ey sin(x))'y ((cos(x)2) − (ey sin(x))(cos(x))'y | |
f''xy= |
| |
| | (cos(x)2)2 | |
19 cze 22:49