matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta α wiedząc ,że
marek:
obliczy mi to ktos w calosci? cos α=1/3 i α∈(3/2 π;2π)
19 cze 18:35
Beti:
z "jedynki tryg.": sin
2
x + cos
2
x = 1
1
sin
2
x +
= 1
9
8
sin
2
x =
9
2
√
2
2
√
2
sinx =
[odpada, bo kąt leży w IV ćw.] lub
sinx = −
3
3
sinx
2
√
2
3
tgx =
= −
*
= −2
√
2
cosx
3
1
1
1
√
2
ctgx =
= −
= −
tgx
2
√
2
4
19 cze 20:18