Pochodna z wykorzystaniem reguły de'Hospitala
marcin: Pochodna z wykorzystaniem reguły de'Hospitala czy dobrze?
| | 1−cosx | | sinx | | cosx | |
lim x→0 |
| =H= |
| =H= |
| =12 |
| | 2x2 | | 2x | | 2 | |
19 cze 14:02
bart: (2x2)'=4x
19 cze 14:08
Krzysiek: | | sinx | |
akurat taką granicę: |
| nie liczyłbym korzystając z reguły de l'hospitala (nie wszyscy |
| | x | |
nauczyciele uważają to za poprawne, nie wiem jak u Ciebie)
| | sinx | |
trzeba skorzystać z tego, że: |
| →1 dla x→0 (ten fakt inaczej się dowodzi, nie korzysta |
| | x | |
się z tej reguły)
19 cze 14:11
marcin: no właśnie u mnie miało to być zrobione z wykorzystaniem de'hospitala. Czy to co zrobiłem jest
dobrze?
19 cze 14:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
patrz post bart'a (14:08)
19 cze 14:45
marcin: to wyjdzie 14 ?
19 cze 14:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak
19 cze 14:49