Jak zapisać w postaci iloczynowej trójmian kwadratowy
tutututut: Jak zapisać w postaci iloczynowej trójmian kwadratowy y=−4
2+2x−1
19 cze 18:45
Eta:
To nie jest trójmian kwadratowy! zapisz porządnie!
19 cze 18:53
tutututut: polecenie brzmi: Zapisz w postaci iloczynowej trójmian kwadratowy. dobrze napisałem
19 cze 18:56
picia:
jak juz zapiszesz tak jak trzeba to policz Δ i pierwiastki
19 cze 18:56
Basiek: Ale trójmian zapisałeś źle
19 cze 18:57
picia:
ale funkcje masz źle zapisana.
19 cze 18:57
tutututut: przepisałem z kartki nawet teraz patrzę i wszystko jest tak samo
19 cze 18:59
Basiek: tututuutututututut czy nie czasem y=−4
x2+2x−1 ?
19 cze 19:00
yyy: dobra mój błąd
19 cze 19:02
Basiek: Δ=b
2−4ac=4−16=−12 <0

Postaci iloczynowej nie ma, ponieważ trojmian nie ma pierwiastków.
Chyba, że nadal jest źle napisany przykład
19 cze 19:04
yyy: teraz już dobrze, obliczyłem i tez −12 wyszlo
19 cze 19:05
Basiek: I jeszcze... zapomniałeś sobie zmienić nick przy przeskakiwaniu z jednego postu, do drugiego.

Diabeł tkwi w szczegółach.
19 cze 19:05
yyy: zawsze piszę o innym poście
19 cze 19:08
Basiek: Hm, chodzi Ci o to, że post to post, a topic to topic?

Jak żyję, chyba nikt tu przy mnie nie
użył słowa "topic", więc zwyczajnie... trzymam się tej, można by powiedzieć, narzuconej
terminologii, więc dla mnie toooo całe to jest POST

.
Tak poza tym− ten trójmian na pewno jest dobrze przepisany?
19 cze 19:13
yyy: haahha dobrze jest juz przepisany

dobra chodze do zawodowy co Ty chcesz
19 cze 19:15
Basiek: Przepraszam, czepialska jestem.
Poza tym− rodzaj szkoły naprawdę o niczym nie świadczy.

Niech matematyka będzie z Tobą!
19 cze 19:16
yyy: no dzięki bardzo
19 cze 19:18
yyy: jak umiesz matme lepiej niz ja to zrob jeszcze to

funkcje kwadratowa f(x)=114(x=15)(x+27)
zapisz w postaci kanonicznej
19 cze 19:19
yyy: w pierwszym nawaisie jest +
19 cze 19:19
Basiek: Aaaa możesz to zapisać poprawnie?
19 cze 19:19
Basiek: Okej
19 cze 19:19
yyy: a przed nawiasen jest 114
19 cze 19:19
yyy: dzięki
19 cze 19:20
Basiek: postać kanoniczna:
f(x)=a(x−p)
2+q
więc: (przemnażam−ładuję...) f(x)= 114x
2+4788x+46170
a=114
f(p)=q , więc : q=114(−21+15)(−21+27)=−4104
więc f(x)=114(x+21)
2−4104
19 cze 19:24
Basiek: | | 11 | |
No cóż...  wychodzi na to, że nie doczytałam |
| |
| | 4 | |
19 cze 19:26
yyy: jpd jakie to zjebane...
19 cze 19:30
Basiek: Nie, to cudowne!

Tylko... fajnie wiedzieć, co się liczy. I że wzory są na karcie wzorów
19 cze 19:31
yyy: wzory to ja umiem to tam pryszcz ale nie umiem wymnazac tego przez
114 
/
19 cze 19:34
Basiek: Mniej więcej taka sytuacja:
a(
b+
c)=
ab+
ac
A jeśli chodzi o sam ułamek to:
| | b | | a*b | |
a* |
| =(liczba całkowita idzie do góry...)= |
| |
| | c | | c | |
19 cze 19:40
yyy: wyznacz b i c wiedzac ze pierwiastkami rownania −2x
2+bx+c=0 są liczby 3 i −1

?
19 cze 19:46
picia:
podstaw 3, −1 pod x i rozwiaz uklad rownan.
19 cze 19:48
yyy: ale to najlpierw f(3) i pozniej f(−1) tak?
19 cze 19:54
picia: tak
19 cze 20:02
yyy: ok
19 cze 20:05
Saizou : albo tak:
| | −b | |
x+x3=−ba→2= |
| →−4=−b→b=4 |
| | −2 | |
19 cze 20:07