pomozecie?
Tabi: Zbuduj wykres funkcji + własności:
−2x+1 dla x∊<−1,3)
y=f(x)= −5 dla x∊<3,5>
x−10 dla x∊<5,10>
dziedzina:
zabior wartosci
wart najw.
najmn.
miejsca zerowe
f(x)>0 dla
f(x)<0 dla
f(x) rosnie dla
f(x) maleje dla
f(x) stala dla
19 cze 18:11
Buuu:
W czym problem?
19 cze 18:12
Tabi: nie wiem jak narysowac wykres
19 cze 18:14
Tabi: a dobra juz kumam musze je polaczyc w jeden wykres
19 cze 18:17
Eta:
Zaraz Ci narysuję

momencik.
19 cze 18:17
Buuu:

Zajmijmy się punktami krańcowymi:
f(−1) = − 2 * (− 1) + 1 = 5
f(3) = − 2 * 3 + 1 = − 5
f(5) = 5 − 10 = −5
f(10) = 10 − 10 = 0
19 cze 18:20
Eta:
19 cze 18:25
Eta:
Buuuuuuuu
19 cze 18:26
Eta:
f(−1)= −2*(−1)+1= 3
19 cze 18:27
Tabi:

mi wyszlo inaczej

o tak:
19 cze 18:29
Buuu:
Faktycznie
Eta 
, a nic jeszcze dzis nie piłem
19 cze 18:30
Tabi: to nie przechodzi przez srodek ukladu wsp
19 cze 18:30
Eta:
Najwyższy czas zacząć
19 cze 18:31
Eta:
@ Tabi
f(0)= −2*0+1 = 1 , (0,1)
nie przechodzi przez (0,0)
19 cze 18:32
Tabi: omg jak babol...
tam jest od 5 do 10 zamkniety a ja za x wstawilem 0 i 10 sry
jaka siara
19 cze 18:32
Buuu:
Nie namawiaj
Eta, nie namawiaj bo mi dwa razy powtarzać nie trzeba
19 cze 18:33
Tabi: dziedzina: <−1,10>
zbior: <−5,3>
wart najmn: ?
wart najw: ?
miejsca zerowe sa 2: x=1/2 i x= 10
f(x)>0 wtedy gdy x∊<−1,1/2)
f(x)<0 wtedy gdy x∊(1/2, 10)
f(x) rosnie wtedy gdy x∊(5,10>
f(x) maleje gdy x∊<−1,3)
f(x) stala gdy x∊<3,5>
sprawdzcie bo pewenie przedzialy zamkniete/otwarte sa zle
19 cze 18:40
Tabi: halooooooooooo
19 cze 18:44
Buuu:
wartośc najmniejsza x ∊ <3,10>
wartość największa x ∊ {−1}
dobrze, oprócz:
f(x) stała gdy g ∊ (3,5). 3 i 5 to punkty zmienności, w nich funkcja ani nie rośnie, ani nie
malej, ani nie jest stała. Chyba.
19 cze 18:45
Eta:
ok

Jeżeli w treści jest :
" wskaż maxymalne przedziały monotoniczności" −− piszemy domknięte
jeżeli nie , to piszemy otwarte
f(x) >0 −−− tam gdzie wykres jest nad osiąOX dla x€ ......
f(x) <0 −−− tam gdzie wykres jest pod osią OX dla x€ .... dokończ
19 cze 18:46
Tabi: wartosć najwieksza :3
wartosc najmniejsza: −5
dla mnie wykres jest nad osia x jest od <−1,1/2)
a pod dla x∊(1/2,10)
19 cze 18:56