Ciągi - podstawy
Damian.: Znajdź wzór, którym jest określony ciąg:
−3, −9, −27, −81, −243... ?
albo
2,
54,
109,
1716,
2625... ?
Nie potrafię ich rozwiązać, ba nie wiem nawet jak się za to zabrać

.
Wiem, że potrzebny jest wzór a
n=a
1+(n−1)*r lecz nie wiem jak znaleźć "r". Pod a
1 podstawi
się pierwszy podany wyraz, czyli w tym wypadku 2.
Pozdrawiam
Basia:
no przecież widać, że to
nie są ciągi arytmetyczne
−9 − (−3) = −6 ale −27 − (−9) = −18
54 − 2 = −
34 ale
109−
54 =
40−4536 = −
536
pierwszy jest geometryczny
a
1 = −3 q=3
a
n = −3*3
n−1 = −3
n
drugi nie jest ani arytmetyczny, ani geometryczny
ale przecież widać, że w mianowniku są kwadraty kolejnych liczb natruralnych
a liczniki są o 1 większe