wyznaczanie obszaru całki
gradient:

Obszar D (zielony) ograniczony y=x
2 na niebiesko i y=x na czerwono
zapiszemy jako P ∫
01 [x − x
2] dx

19 cze 21:23
gradient: pomocy
19 cze 21:31
Kwachu: x
2=x
x=0
x=1
0∫
1 x dx −
0∫
1 x
2 dx=*
| | x2 | | x3 | |
∫ x dx= |
| ∫x2 dx= |
| |
| | 2 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | | 2 | | 1 | |
*= |
| −( |
| )= |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | | 6 | | 6 | | 6 | |
chyba tak
19 cze 21:38
gradient: Mi też wyszło 1/6
19 cze 21:39
Kwachu: ciesze się razem z tobą
19 cze 21:40
gradient: 
Teraz muszę pojąć jak sprawdzić czy obszar D jest normalny względem osi X... hmmm....
19 cze 21:43
Kwachu: nie pomogę. nie wiem co to jest "obszar normalny"
19 cze 21:44
gradient: http://pl.wikipedia.org/wiki/Obszar_normalny
A na innym forum matematycznym znalazłam wyjaśnienie, że
"Jeśli masz pewien obszar, w którym jego dolna linia ograniczająca jest określona jedną funkcją
i jego górna linia jest określonajedną funkcją, to jest on normalny względem osi x. Jeśli te
dwa warunki nie są spełnione jednocześnie (np. uskoki, nieciągłość linii), to obszar nie jest
normalny względem osi x "
więc na logike, mój jest?
19 cze 21:49
gradient: up
19 cze 21:54
gradient: Nikt nic nie wie o obszarze normalnym wzgledem osi x? Jak sprawdzic?
19 cze 22:12
gradient: Czy obszar zaznaczony na zielono moge zapisać jako
0≤x≤1
x2≤y≤x
?
20 cze 16:08