Proszę pomóżcie
Marta: Mam takie zadanie, i nie wiem jak to rozwiązać (przyznaję się bez bicia że przespałam kilka
wykładów:()
∫∫1√2+√x2+y2
P
P{(x,y):4≤x2+y2≤36⋀y≥0⋀x≥0}
19 cze 17:15
Krzysiek: przechodzisz na współrzędne biegunowe:
x=rcosδ
y=rsinδ
|J|=r
4≤x
2+y
2≤36 ⇒4≤r
2 ≤36 ⇒r∊[2,6]
y≥0⋀x≥0⇒ δ∊[0,π/2]
| | 1 | |
zatem: ∫∫D f(x,y)dxdy=∫0π/2 (∫26 |
| |J| dr )dδ |
| | √2+√r2 | |
(nie jestem pewny jak wygląda Twoja funkcja f(x,y) ,użył "U" by napisać ułamek )
19 cze 17:24
19 cze 18:11
Marta: mógłby mi ktoś napisać jak się przechodzi na te biegunowe? bo coś internet nie pomaga mi
zbytnio
19 cze 20:12
Marta: nikt?
19 cze 22:05
Mateusz:

Nieładnie spać na wykładach

zauwaz na rysunku ze połozenie punktu roznego od zera mozemy
okreslic tez poprzez podanie odległosci od początku układu wspołrzednych oraz kąta jaki tworzy
| | π | |
półprosta OP z dodatnią półosią OX punkt taki moze byc opisany parą liczb: (√2, |
| ) |
| | 4 | |
tak własnie okreslamy wspołrzędne biegunowe
Aby narysować układ wspołrzednych biegunowych trzeba obrać sobie dowolny punkt O na
płaszczyznie i rysujemy półprostą o początku w punkcie O punkt O to biegun a półprosta to oś
biegunowa na osi tej obieramy jednostke miary długości. Określając wspołrzedne punktu P
roznego od O podajemy jego odległosc r od bieguna oraz miarę kąta skierowanego jaki tworzy oś
biegunowa z półprostą OP
19 cze 22:20