procenty
Kasia pomocy: Fabryka samochodów rocznie wypuszcza z taśmy produkcyjnej 55tys. samochodów z czego 16%
stanowią samochody dostawcze, a pozostałe to samochody osobowe. W kolejnych latach planowany
jest taki wzrost produkcji samochodów dostawczych, aby za trzy lata stanowiły one ponad 30%
produkcji, przy zachowaniu wielkości produkcji samochodów osobowych. Ile samochodów
dostawczych będzie wyjeżdzało rocznie z fabryki za trzy lata?
19 cze 21:17
Kwachu: teraz:
55 tys. −100% wszystkie auta
x−16% dostawcze ⇒x=(55*16)/100=8,8 tys.
46,2tys. osobowe
za 3 lata osobowych jest tyle samo i sanowią one 70% produkcji
46,2−70%
y−100% wszystkie ⇒ y=(46,2*100)/70=66tys
z−30% dostawcze ⇒ z=(66*30)/100= 19,8tys.
za 3 lata z fabryki będzie wyjeżdżało co najmniej 19,8tys. samochodów dostawczych
19 cze 21:30