Funkcje i ich wlasnosci.
Domino: Dane sa funkcje o rownaniach: f(x)=2x+13 oraz g(x)=−3x−7
a) Wyznacz wspolrzedne punktu przeciecia sie wykresow tych funkcji.
b)Rozwiaz nierownosc f(x) > g(x)
By mogl mi ktos to pokolei rozpisac i jakos wytlumaczyc?

Z gory dziekuje.
19 cze 23:10
sushi_ gg6397228:
f(x)=g(x) podstawic i policzyc
b) podstawic do nierownosci i obliczyc
19 cze 23:16
Mila: 1)
f(x)=2x+13 oraz g(x)=−3x−7
punkty przecięcia
2x+13=−3x−7 /+3x, −13
5x=−20 /:5
x=−4
y=2 *(−4)+13=−8+13=5
(−4,5)
2) 2x+13 >−3x−7 /+3x, −13
5x>−20 /:5
x>−4
20 cze 16:55