matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 1.5.2016
Zadania
Odp.
4
6latek :
:::rysunek::: Ostatni problem na dzisiaj
2
kluska:
posiada może ktoś odpowiedzi do matury Bydgoszcz poziom rozszerzony 2016 ?
2
6latek :
Zadanie B={0
o
30
o
45
o
60
o
90
o
}
0
niunia:
: Pacjent przyjął w jednorazowej dawce 50 mg leku. W czasie 3 godzin z jego organizmu zostało wydalone 40 % dawki leku. Oblicz, ile leku miał pacjent w organizmie po upływie 12 godzin.
2
lepus:
Wyznacz wartości x, dla których podany ciąg jest zbieżny (x
3
−3x+1), (x
3
−3x+1)
2
, (x
3
−3x+1)
3
, ...
11
6latek :
WItaj
jc
widze ze pojawiles się na forum wiec chciałbym wrocic do tego równania
1
Mejlaa:
∫x
5
dzielone na {(x
2
−1)
2/3
}
1
Kinga:
Na wspólnym zebraniu klas IIIA i IIIB postanowiono wylosować dwie osoby, które będą kierowały przygotowaniami do studniówki. Każda z tych dwóch klas liczy 20 osób; w IIIA jest 6
13
piotr:
Witam Proszę o pomoc w takim zadaniu. Okrąg 1 o równaniu (x+6)
2
+(y+7)
2
=50 oraz okrąg 2 o środku S(−3,−10) są wewnętrznie
2
PatrykUst :
∫ x/(x2+(1/2)x−(3/16))
5
Tyrf:
Dla jakich wartości parametru k równanie 3cosx+cos2x=k ma rozwiązanie? Przekształcam to na równanie kwadratowe i mam problem z warunkami
1
PatrykUst :
x/(x
2
+(1/2)x−(3/16))
5
piotr:
1 narysuj wykres funkcji f(x)=
2
x+3
−2
21
Krysia:
Jak to zrobić? sin5x=0
5
Qu:
oblicz ∫∫x dx dy d: x
2
+y
2
≤2x
1
Qwerty:
Czy mógłby ktoś podrzucić parę zadań łatwiejszych i trudniejszych z granic ciągów? Ewentualnie jakąś stronę/zbiór zadań.
1
Qwerty:
Czy mógłby ktoś podrzucić parę zadań łatwiejszych i trudniejszych z granic ciągów? Ewentualnie jakąś stronę/zbiór zadań.
0
Weniwiczi:
ktos pomoze ? sinx+sinπ/6=sin(x+π/6)
11
Maciek:
√
3
Dobry wieczór, jak najsprawniej rozwiązać takie równanie |sin4x| =
2
5
Ela:
Wyznacz wszystkie wart. parametru m, dla których równanie
0
klucz19:
Ze zbioru {1,2,3,..,21600} losujemy: a) kolejno dwa razy po jednej liczbie, ze zwracaniem
12
6latek :
:::rysunek::: Zapisz w postaci AXB zbior par liczb odpowiadających
6
Karol :
Podstawa ostrosłupa abcds jest prostokąt abcd. Krawędź boczna jest wysokością tego ostrosłupa. Długości krawędzi bocznych są następujące as=8 bs =8 pierw z 2 , CS = 10. Oblicz objętość
3
xzy:
√
9n
2
+n
√
8
3
−3n+2
15
6latek :
:::rysunek::: Zapisz w potaci AXB zbior par liczb odpowiadajacych zbiorowi punktow plaszczyzny podanemu na
18
Paweł:
Mam do Was prośbe, może moglibyście podrzucić jakieś 2−3 zadania zz prawdopodobieństwa z poziomu rozszerzonego?
1
bartmanxxx:
Obliczyć pochodne x'(t) ora x''(t) w podanym punkcie: (1) tg(x+1) −xt − 1 = 0, (0, pi/4)
3
tomaszcomasz:
wyznacz najmniejszy argument dla którego funkcja f(x)=x(x+3) przyjmuje wartość 10 jak to zrobic?
8
piotr:
1 wyznacz wzor ogolny ciagu arytmetycznego wiedzac ze a7=13 a13=7
0
ala:
Znaleźć krzywiznę krzywych: x
2
+xy+y
2
−3=0 w punkcie A(1,1)
4
piotr:
wykaż ze ciag an=2n+3 jest malejący
3
harry:
Ze zbioru Z={1,2,3,4.....100} losujemy ze zwracaniem dwie liczby. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia A: iloczyn wylosowanych liczb jest podzielny przez 3.
4
relacja:
Niech ≤ czesciowy porzadek okreslony tak: (x,y)≤(w,u)⇔x≤w ∧ y≤u. Znajdz 2 elementy minimalne w zbiorze {(x,y): x=y
2
} wzgl. czesciowego porzadku ≤.
3
denseforest:
Punkt M=(2,1) jest środkiem boku AB, a punkt N=(8,3) to środek boku BC kwadratu ABCD. Oblicz długość boku kwadratu ABCD.
1
piotr:
Oblicz cztery początkowe wyrazy ciągu an=
√
an
+1
4
piotr:
an=
√
an
+1
2
Kukiz:
Oblicz granicę lim n →
∞
(
√
9n
2
+2n
−
√
9n
2
+2
)
5
tomaszcomasz:
liczba 2 jest miejscem zerowym funkcji f(x)=(a+2)x+2 i robie to w sposob ze 0=2a+4+2, wiec −2a=6 i a=3 a w odpowiedzi ma wyjsc −3, gdzie robie ten
0
pop19:
Rzucamy n razy monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo ze wypadną dwa orły po rząd?
1
marta18:
Worek zawiera 3 czerwone i 3 zielone kule. Trzy kulki są losowane z woreczka i zastąpione 3 białymi kulami.
2
pomoc:
Dla jakich wartości parametru m równanie 4cosx=|2−m| ma rozwiązanie? Prosiłbym o rozwiązanie z wytłumaczeniem albo wskazanie jakiegoś podobnego rozwiązanego
2
Maturzysta:
Wyznacz współczynniki a,b,c funkcji kwadratowej o wzorze f(x)=ax2+bx+c, wiedząc, że zbiorem wartości tej funkcji jest przedział (−
∞
;2⟩ oraz
4
Maturzysta:
W ciągu arytmetycznym (an) dane są wyrazy a
2017
=2016 i a
2015
=2017
1
Qwerty:
W ostrokatnym trójkącie ABC poprowadzono wysokości AA
1
, BB
1
, CC
1
. Wykaż, że wysokości te zawierają się w dwusiecznych kątów wewnętrznych trójkąta A
1
B
1
C
1
.
6
g:
365!
a) P
3
= (365/365) * (364/365) * (363/365) =
(365−3)! * 365
3
365!
b) P
20
=
(365−20)! * 365
20
0
Asia:
treść zadania: Rysunek obok przedstawia wykres funkcji kwadratowej f. Zapisz wzór funkcji f w postaci ogólnej i podaj jej zbiór wartości.
9
damian:
rozwiaz rownanie :
x
2
−3
6(x+2)=
gdzie x≠−2
x+2
na tyle sposobow staralem sie liczyc delte i nigdy mi nie wychodzi wlasciwy wynik
14
Qu:
oblicz całkę , ∫
√
st−t
2
ds
34
6latek :
:::rysunek::: Zanacz na plaszcyznie wspolrzednych zbiory
2
Ewa:
1
1.Narysuj wykres funkcji f(x)=
− do potegi x
4
A. g(x)= −f (x) B. g(x)= f (−x)
13
damian:
funkcja f kazdej liczbie naturalnej n≥10 przyporzadkowuje sume cyfr liczby n. Ile jest liczb 3cyfrowych n dla ktorych zachodzi rownosc f(n)=3?
0
6latek :
:::rysunek::: Mam następny przykład
2
kiki:
Wiadomo, że waga dorosłego człowieka ma rozkład normalny ze średnią 75 kg i odchyleniem standardowym wagi 3 kg. Samolot zabiera 81 pasazerów. Jakie jest prawdopodoieństwo, że łączna
2
bartmanxxx:
Obliczyć pochodne y' oraz y'' podanych funkcji (w punktach, w których y można rozwikłać jako funkcję x):
6
Else:
Liczba (2
7
)
log
2
7
jest równa A. 7
1
7
Marian :
Wykaż że jeżeli stosunek promienia okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny do promienia okręgu opisanego na tym trójkącie jest równy
√
2
−1, to trójkąt ten jest równoramienny
5
Karol :
Witam mam problem z Zadaniem o treść: Znajdź równanie tej styczne do wykresu funkcji f(x) =x − 2/x
2
, Która jest prostopadła do
8
Else:
Liczba log4 9+ log2 6 jest równa A. log2 18
20
monia:
f(x)=x−2+(1/x
2
)
5
Jakub555:
Na płaszczyznie zespolonej narysowac zbiory liczb zespolonych spelniajacych podane warunki
2
monia:
f(x)=x−2+(1/x
2
)
2
szarlotka:
Największa wartość funkcji f(x) = 1 + 12x− x
3
to?
3
szarlotka:
Największa wartość funkcji f(x) = 1 + 12x− x
3
to?
8
mgns:
Oblicz sumę wszystkich liczb trzycyfrowych zapisanych wyłącznie za pomocą cyfr wybranych ze zbioru {0, 1, 2, 3}.
23
maturalna:
Dziesieciu chłopców wybrało sie na wycieczkę rowerową. Janek, Franek oraz Bronek znajdują sie w grupie chłopców.
24
mgns:
Z pojemnika, w którym są dwa losy wygrywające i trzy losy puste, losujemy dwa razy po jednym losie bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo, że otrzymamy co najmniej jeden los
2
Nikola:
Dana jest funkcja f(x)=(m
2
−4)x−3+m. a) znajdź wszystkie liczby m, dla których tą funkcja jest malejąca.
9
6latek :
:::rysunek::: Zadanie :
4
konwes97 :
dla jakich wartość parametru a równanie (x+1)(x
2
−(a+1)x+a)=0 ma trzy różne miejsca pierwiastki
10
6latek :
W przedszkolu bawimy sie na zabawie
Jedna Pani przedzszkolanka rozdaje choragiewki biale , niebieskie lub zielone
9
mati:
Przy okrągłym stole usiadło 10 dziewcząt i 10 chłopców. Sprawdz czy prawdopodobienstwo, ze osoby tej samej płci nie siedzą obok siebie jest większe do 0,001
4
konwes97:
W trapez równoramienny ABCD wpisano okrąg o środku O. Pokaż że średnia arytmetyczna długości podstaw ABCD jest równa
√
|OA|
2
+ |OD|
2
.
4
Kasia:
pn+1
Wyznacz wartość parametru p, dla której granicą ciągu a
n
=
(p+1)n +1
jest g=−
∞
3
stevcio:
Obliczyc objetosc rownolegloscianu zbudowanego na wektorach [2,3,4]
6
stevcio:
Znalezc dlugosc wysokosci rojkata o wierzcholkach (4,−4,6), (1,3,0), (0,5,−2) prostopadlej do boku laczacego dwa ostatnie wierzcholki,
0
Paweł:
Robie zadanie z linku http://matematyka.pisz.pl/forum/290923.html , doszedłem do równania które napisałem Janek, ale nie bardzo dam rady je rozwiązać, mógłby mi ktoś pomóc
?
1
xxx:
Niech Xm i XM oznaczają punkty, w których funkcja y=f(x)=2x
3
−9ax
2
+12a
2
x+1 osiąga odpowiednio minimum i maksimum. Dla jakich wartości parametru a zachodzi równość Xm=XM
2
?
10
6latek :
Chciałbym wrocic do tego zadania
http://matematyka.pisz.pl/forum/324991.html
Konkretnie co napisał
jc
żeby ktoś dokładnie krok
6
maturalna:
Rozwiąż równanie
√
a
>
1
2
,gdzie a=x
log
1
2
*
√
x
12
marta18:
Cztery kule rozmieszczamy losowo w trzech szufladach. Jakie jest prawdopodobieństwo, że co najmniej jedna zostanie pusta?
0
marta18:
Czworościan foremny o krawdzi a przecięto płaczyzną równoległa do dwóch skośnych krawędzi i przechodzacą w odległości 0,5a od jednej z tych krawędzi. Oblicz objętość brył otrzymanych w
4
6latek :
Mianownik wyjdzie 0 A można dzielic przez 0?
1
Ola:
mam problemik cały czas zapominam jak to się robi mógłby ktoś to obliczyć?
1
kontroler:
http://fizyka.pisz.pl/forum/3195.html
3
******:
Ile wynosi
√
−i
?
1
maturalna:
Udowodnić, że w dowolnym czworokącie o długościach boków AB=a, BC=b, CD=c,DA=d oraz polu s, zachodzi nierówność s<=1/2(ac+bd)
1
InfaIrok :
Mam problem z zadaniem. Mam znaleźć wymiar przestrzeni ℂ[x]
4
nad ciałem liczb rzeczywistych
9
Karol :
Witam serdecznie! Mam problem z dwoma zadankami z granic: 1.Funkcja f określona jest wzorem f(x) = |x+2|/(x
3
+4x
2
+4x). Wyznacz granicę Lim
x→2