Planimetria
Marian : Wykaż że jeżeli stosunek promienia okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny do promienia okręgu
opisanego na tym trójkącie jest równy √2 −1, to trójkąt ten jest równoramienny
1 maj 16:44
1 maj 17:03
Marian : To jest całkiem inne zadanie
1 maj 17:05
Marian : ?
1 maj 17:13
Marian : ?
1 maj 17:25
prosta:
| r | | a+b−c | | a+b−c | |
| = |
| −−−> |
| = √2−1 |
| R | | c | | c | |
1 maj 17:30
prosta:
| a+b | | a+b | |
| = √2 −−−−> |
| = c i c2=a2+b2 |
| c | | √2 | |
a
2+2ab+b
2=2a
2+2b
2
(a−b)
2=0
a=b
1 maj 17:34
Marian : Dziękuję bardzo
1 maj 17:47