matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trójkąty
Aga:
Wykaż, że stosunek długości promienia okręgu opisanego do promienia okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny równoramienny jest równy 1+
√
2
20 mar 22:35
Godzio:
1
R =
c
2
a + b − c
2a −
√
2
a
r =
gdzie a = b, c =
√
2
a, ⇒ r =
2
2
a
√
2
R =
2
R
a
√
2
2
√
2
2
√
2
+ 2
=
*
=
=
=
√
2
+ 1
r
2
a(2 −
√
2
)
2 −
√
2
4 − 2
20 mar 22:50