Dowód w trapezie równoramiennym
konwes97: W trapez równoramienny ABCD wpisano okrąg o środku O. Pokaż że średnia arytmetyczna długości
podstaw ABCD jest równa √|OA|2 + |OD|2.
1 maj 12:20
paymyove: Dany jest trójkąt ABC, w którym bok BC jest dwa razy dłuższy od boku AB, a kąt ABC jest dwa
razy
większy od kąta BAC. Pokaż, że |AC|2 = 6|AB|2
1 maj 12:23
konwes97 : wpisz głąbie własne pytanie
1 maj 12:24
g:

Kąt AOD jest prosty ze względu na podobieństwo par trójkątów. Jedna para ma
wspólny bok OA, druga para OD.
| | |AB|+|CD| | | |AB|*r | | |CD|*r | |
Pole trapezu = |
| *2r = |AD|*r + |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
|AD| =
√|OA|2 + |OD|2
itd.
1 maj 12:44
konwes97 : dzięki wielkie
1 maj 12:54