matematykaszkolna.pl
.. Paweł: Mam do Was prośbe, może moglibyście podrzucić jakieś 2−3 zadania zz prawdopodobieństwa z poziomu rozszerzonego?
1 maj 19:44
Mila: Teraz korzystaj z poprzednich matur.
1 maj 20:41
6latek : Pawel a te 2 zadnka z ektremum zrobiles ?
1 maj 20:47
yht: Na poprzednich maturach nie było warunkowego − podrzucam więc jedno zadanko (to pierwsze) z warunkowym: 1. Rzucamy dwa razy sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia dwa razy nieparzystej liczby oczek, jeżeli wiadomo, że pięć oczek nie wypadło ani razu (odp. 4/25 ) 2. W dwóch urnach znajdują się kule białe i czarne, przy czym w pierwszej jest 6 kul białych i 4 czarne, a w drugiej urnie 5 białych i 5 czarnych. Rzucamy raz symetryczną kostką do gry. Jeżeli wyrzucimy co najmniej 4 oczka to losujemy 2 kule z pierwszej urny, a jeżeli wyrzucimy co najwyżej 3 oczka to losujemy 2 kule z drugiej urny. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych. (odp. 5/18 ) 3. Wśród dziesięciu losów loteryjnych znajduje się jeden los z wygraną, dwa losy uprawniające do bezpłatnego wylosowania następnego losu, oraz siedem losów przegrywających. Wybieramy jeden los. Oblicz prawdopodobieństwo wygranej. (odp. 1/8 )
1 maj 21:14
Paweł: Dobry wieczór emotka, udało mi się zrobić te dwa zadania 6latku, z małą pomocą taty ale udało . Dziękuje yht za zadania !
1 maj 21:16
6latek : To się ciesze , Ale bez zastosowania rachunku różniczkowego ?
1 maj 21:23
Paweł: Jak znajde kartke z rozwiązaniem to moge podesłać zdjęcie.
 25 
Mam małe pytanie do zad1 Wiem, że prawdopodobieństwo, że nie wypadnie ani razu 5 to

36 
A jak powinny przebiegać obliczenia jeśli bym chciał znaleźć zdarenie przeciwne czyli, że pięć oczek wypadło dwa razy? Miałoby tutaj sens zdarzenie przeciwne w tym zadaniu?
1 maj 21:46
Paweł:
 1 
Bo myślałem że w pierwszym rzucie prawdopodobieństwo pięciu oczek

w drugim też, czyli
 6 
to daje
1 1 

. I wtedy znaleźć zdarzenie przeciwne (żadnej 5) 1 −

i wynik jest inny
36 36 
1 maj 21:51
Saizou : A ja podrzucę coś takiego: Adam, Bolek i Czesio rzucają− w tej właśnie kolejności− symetryczną monetą. Wygrywa ten, który pierwszy wyrzuci orła. Znaleźć szanse wygranej dla każdego z graczy.
1 maj 21:56
Mila: 1) A− dwa razy otrzymano nieparzystą liczbę oczek B− pięć oczek nie wypadło ani raz B={(x,y) ; x,y∊{1,2,3,4,6}} |B|=5*5=25 B'− pięć oczek wypadnie dwa razy lub pięć oczek wypadnie raz Zatem nie będzie to korzystniejsze liczenie, ale jak wolisz, byle było dobrze. |A∩B|=..?
1 maj 22:00
Paweł: |A∩B| = 4 ? ( dwie możliwości w pierwszy rzucie i dwie w drugim) Początkowa myśl to założyć od razu że nie ma 5 na kostkach więc Ω = 25
 4 
czyli prawdopodobieństwo

, ale po prostu byłem ciekawy jak takie zadanie podejść
 25 
zdrugiej strony, bo może kiedyś się przyda emotka
1 maj 22:14
Mila: To popatrz na to zadanie. Tam są dwa sposoby. https://matematykaszkolna.pl/forum/325127.html
1 maj 22:33
Paweł: Dziękuje za link, zrobiłem już te zadania od yht 2 i 3 metodą drzewka. Co uważacie o metodzie drzewka? Po prostu prostszy i często szybszy sposób rozwiązania czy drzewko jest dla mniej kumatych ? Milu jakbyś była tak dobra to mogłabyś mi pokazać jak zrobić zad.2 bez użycia drzewka?
1 maj 22:38
Mila: Ja liczę p. warunkowe najczęściej z wzoru:
 |A∩B| 
P(A/B)=

|B| 
1 maj 22:38
Saizou : Drzewko tan na prawdę jest graficzną ilustracją prawdopodobieństwa całkowitego.
1 maj 22:41
Paweł: zad2 Czyli ze wzoru na p.warunkowe
 3 
P(B) − wyrzucenie co najmniej 4 ocek −

6 
P(A∩B) − wyrzuciliśmy co najmniej cztery oczka czyli losujemy 2 kule z pierwszej urny−
6 5 

*

10 9 

6 5 

*

10 9 

P(A/B) =

i podobnie z drugim przypadkiem? O to chodzi?

3 

6 

1 maj 22:57
Mila: 2) To drugie zadanie najlepiej za pomocą drzewka. Doświadczenie jest dwuetapowe. Drzewko to dobra metoda, widzisz przebieg doświadczenia losowego. Nie zawsze można go wykorzystać. ============================ 2) Bez drzewka jest trochę pisania. I etap: Rzucamy raz symetryczną kostką sześcienną |Ω|=6 A1− wyrzucono co najmniej 4 oczka (4,5,6) A2− wyrzucono co najwyżej 3 oczka (1,2,3)
 3 1 
P(A1)=

=

6 2 
 1 
P(A2)=

2 
II etap− A− wylosowano 2 białe kule z urny pierwszej lub lub drugiej

nawias
10
nawias
nawias
2
nawias

U1: 6B, 4C , |Ω1|=
=5*9=45

nawias
10
nawias
nawias
2
nawias

U2: 5B,5C , |Ω2|=
=45

nawias
6
nawias
nawias
2
nawias

nawias
5
nawias
nawias
2
nawias

P(A)=P(A1)*

+P(A2)*

=
 45 45 
 1 3*5 1 2*5 
=

*

+

*

=
 2 45 2 45 
 1 25 5 
=

*

=

2 45 18 
1 maj 22:59
Paweł: Okej, już widze. Baaardzo dziękuje emotka emotka emotka
1 maj 23:02
Mila: W drugim zadaniu masz prawd. całkowite.
1 maj 23:02