..
Paweł: Mam do Was prośbe, może moglibyście podrzucić jakieś 2−3 zadania zz prawdopodobieństwa z
poziomu rozszerzonego?
1 maj 19:44
Mila:
Teraz korzystaj z poprzednich matur.
1 maj 20:41
6latek : Pawel a te 2 zadnka z ektremum zrobiles ?
1 maj 20:47
yht:
Na poprzednich maturach nie było warunkowego − podrzucam więc jedno zadanko (to pierwsze) z
warunkowym:
1. Rzucamy dwa razy sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia dwa razy
nieparzystej liczby oczek, jeżeli wiadomo, że pięć oczek nie wypadło ani razu (odp. 4/25 )
2. W dwóch urnach znajdują się kule białe i czarne, przy czym w pierwszej jest 6 kul białych i
4 czarne, a w drugiej urnie 5 białych i 5 czarnych. Rzucamy raz symetryczną kostką do gry.
Jeżeli wyrzucimy co najmniej 4 oczka to losujemy 2 kule z pierwszej urny, a jeżeli wyrzucimy
co najwyżej 3 oczka to losujemy 2 kule z drugiej urny. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania
dwóch kul białych. (odp. 5/18 )
3. Wśród dziesięciu losów loteryjnych znajduje się jeden los z wygraną, dwa losy uprawniające
do bezpłatnego wylosowania następnego losu, oraz siedem losów przegrywających. Wybieramy jeden
los. Oblicz prawdopodobieństwo wygranej. (odp. 1/8 )
1 maj 21:14
Paweł: Dobry wieczór

, udało mi się zrobić te dwa zadania 6latku, z małą pomocą taty ale udało

.
Dziękuje yht za zadania !
1 maj 21:16
6latek : To się ciesze , Ale bez zastosowania rachunku różniczkowego ?
1 maj 21:23
Paweł: Jak znajde kartke z rozwiązaniem to moge podesłać zdjęcie.
| | 25 | |
Mam małe pytanie do zad1 Wiem, że prawdopodobieństwo, że nie wypadnie ani razu 5 to |
| |
| | 36 | |
A jak powinny przebiegać obliczenia jeśli bym chciał znaleźć zdarenie przeciwne czyli, że pięć
oczek wypadło dwa razy?
Miałoby tutaj sens zdarzenie przeciwne w tym zadaniu?
1 maj 21:46
Paweł: | | 1 | |
Bo myślałem że w pierwszym rzucie prawdopodobieństwo pięciu oczek |
| w drugim też, czyli |
| | 6 | |
to daje
| 1 | | 1 | |
| . I wtedy znaleźć zdarzenie przeciwne (żadnej 5) 1 − |
| i wynik jest inny |
| 36 | | 36 | |
1 maj 21:51
Saizou :
A ja podrzucę coś takiego:
Adam, Bolek i Czesio rzucają− w tej właśnie kolejności− symetryczną monetą. Wygrywa ten, który
pierwszy wyrzuci orła.
Znaleźć szanse wygranej dla każdego z graczy.
1 maj 21:56
Mila:
1)
A− dwa razy otrzymano nieparzystą liczbę oczek
B− pięć oczek nie wypadło ani raz
B={(x,y) ; x,y∊{1,2,3,4,6}}
|B|=5*5=25
B'− pięć oczek wypadnie dwa razy lub pięć oczek wypadnie raz
Zatem nie będzie to korzystniejsze liczenie, ale jak wolisz, byle było dobrze.
|A∩B|=..?
1 maj 22:00
Paweł: |A∩B| = 4 ? ( dwie możliwości w pierwszy rzucie i dwie w drugim)
Początkowa myśl to założyć od razu że nie ma 5 na kostkach więc Ω = 25
| | 4 | |
czyli prawdopodobieństwo |
| , ale po prostu byłem ciekawy jak takie zadanie podejść |
| | 25 | |
zdrugiej strony, bo może
kiedyś się przyda
1 maj 22:14
1 maj 22:33
Paweł: Dziękuje za link, zrobiłem już te zadania od yht 2 i 3 metodą drzewka. Co uważacie o metodzie
drzewka?
Po prostu prostszy i często szybszy sposób rozwiązania czy drzewko jest dla mniej kumatych

?
Milu jakbyś była tak dobra to mogłabyś mi pokazać jak zrobić zad.2 bez użycia drzewka?
1 maj 22:38
Mila:
Ja liczę p. warunkowe najczęściej z wzoru:
1 maj 22:38
Saizou :
Drzewko tan na prawdę jest graficzną ilustracją prawdopodobieństwa całkowitego.
1 maj 22:41
Paweł: zad2
Czyli ze wzoru na p.warunkowe
| | 3 | |
P(B) − wyrzucenie co najmniej 4 ocek − |
| |
| | 6 | |
P(A∩B) − wyrzuciliśmy co najmniej cztery oczka czyli losujemy 2 kule z pierwszej urny−
| | | |
P(A/B) = |
| i podobnie z drugim przypadkiem? O to chodzi? |
| | | |
1 maj 22:57
Mila:
2) To drugie zadanie najlepiej za pomocą drzewka. Doświadczenie jest dwuetapowe.
Drzewko to dobra metoda, widzisz przebieg doświadczenia losowego.
Nie zawsze można go wykorzystać.
============================
2) Bez drzewka jest trochę pisania.
I etap:
Rzucamy raz symetryczną kostką sześcienną
|Ω|=6
A
1− wyrzucono co najmniej 4 oczka (4,5,6)
A
2− wyrzucono co najwyżej 3 oczka (1,2,3)
II etap−
A− wylosowano 2 białe kule z urny pierwszej lub lub drugiej
| | | |
U1: 6B, 4C , |Ω1|= | =5*9=45 |
| | |
| | | | | |
P(A)=P(A1)* |
| +P(A2)* |
| = |
| | 45 | | 45 | |
| | 1 | | 3*5 | | 1 | | 2*5 | |
= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 2 | | 45 | | 2 | | 45 | |
1 maj 22:59
1 maj 23:02
Mila:
W drugim zadaniu masz prawd. całkowite.
1 maj 23:02