Styczna do wykresu Funkcji
Karol : Witam mam problem z Zadaniem o treść:
Znajdź równanie tej styczne do wykresu funkcji f(x) =x − 2/x
2, Która jest prostopadła do
prostej określonej równaniem y=−2/3x+1
No i wykombinowałem, że a=3/2 ale dalej mi coś nie wychodzi bo Xo wyszło mi 2 i b wyszło mi
−1,5( a odpowiedzi krzyczą, że −2,5

) Proszę o pomoc !
1 maj 16:40
Jerzy:
| | 3 | |
f'(x0) = |
| .... pokaż obliczenia |
| | 2 | |
1 maj 16:46
Karol : Ok ! b = f (x0 )− f ′(x0 )⋅x0
Czyli f'(x)=1+4x−3
3/2=1+4x−3
1/8=x−3
Xo=2
b=1,5−(3/2)*2=−1,5
1 maj 16:52
Karol : powinno być f'(x)=1+4x−3 *
1 maj 16:52
Jerzy:
styczna: y = f'(2)(x − 2) + f(2)
1 maj 17:08
Karol : jest błąd w odpowiedziach.... dzięki serdeczne
1 maj 17:17