Funkcje dwoch zmiennych
6latek :

Ostatni problem na dzisiaj
Uloz częściowe tabelki funkcji
a)(x,y)→z= 0,5(x+y) dziedzina funkcji RxR
b) (x,y) →z=
√x*y dziedzina funkcji R
+ x R
+
Wie dla a)
Przyjmuje sobie za x i y dowolne liczby rzeczywiste i wyliczam z
To samo dla b tylko ze x i y maja być dodatnie
Wiec tabelki nie problem zrobić
Chodzi o zrobienie wykresu
czy mam narysować prostokątny układ wspolrzednych
I tak jak na rysunku dla a) na osi pozimej zaznaczam x+y a na pionowej z wyliczone
dla b) na osi pozionej zaznaczam wyliczone x*y a na pionowej wyliczony p{{x*y} ?
1 maj 23:39
6latek : Ale w a) zapomniałem jeszcze o 0,5 czyli będzie na osi pozionej 0,5(x+y)
1 maj 23:48
6latek :
1 maj 23:55
bezendu:
Dziś już pora na 6 latków żeby szli spać
Dobranoc
2 maj 00:08
6latek : Czesc
bezendu 
Wlasnie miałem to robic
Dobranoc
2 maj 00:10
6latek :

Na razie zrobie tabelke do
c)(x,y)→ max (x,y) dziedzina NxN
oraz d)
(x,y)→min(x,y) NXN
Powinno być dobrze
2 maj 08:22
6latek : Teraz chciałbym wrocic do a i b z postu 23:39
Nie jestem teraz pewien czy dobre było myslenie tam i jak zrobić ta tabelke
2 maj 08:24
Janek191:
a) Wykresem funkcji z = f(x,y) = 0,5(x + y) będzie powierzchnia w ℛ3
2 maj 08:35
Janek191:
b) Analogicznie.
2 maj 08:36
6latek : Witam

Zrobilem podobnie tabelki do a i b jak te poprzednie
Tak się nad nimi napracowałem i skasowaly mi się

Czyli nalezaloby to rysować w układzie X Y Z ?
Ale chcą tabelki tylko wiec wiem jak zrobić dzięki
2 maj 09:04