matematykaszkolna.pl
Funkcje dwoch zmiennych 6latek : rysunekOstatni problem na dzisiaj Uloz częściowe tabelki funkcji a)(x,y)→z= 0,5(x+y) dziedzina funkcji RxR b) (x,y) →z=x*y dziedzina funkcji R+ x R+ Wie dla a) Przyjmuje sobie za x i y dowolne liczby rzeczywiste i wyliczam z To samo dla b tylko ze x i y maja być dodatnie Wiec tabelki nie problem zrobić Chodzi o zrobienie wykresu czy mam narysować prostokątny układ wspolrzednych I tak jak na rysunku dla a) na osi pozimej zaznaczam x+y a na pionowej z wyliczone dla b) na osi pozionej zaznaczam wyliczone x*y a na pionowej wyliczony p{{x*y} ?
1 maj 23:39
6latek : Ale w a) zapomniałem jeszcze o 0,5 czyli będzie na osi pozionej 0,5(x+y)
1 maj 23:48
6latek :
1 maj 23:55
bezendu: Dziś już pora na 6 latków żeby szli spać Dobranoc
2 maj 00:08
6latek : Czesc bezendu emotka Wlasnie miałem to robic Dobranoc emotka
2 maj 00:10
6latek : rysunekNa razie zrobie tabelke do c)(x,y)→ max (x,y) dziedzina NxN oraz d) (x,y)→min(x,y) NXN Powinno być dobrze
2 maj 08:22
6latek : Teraz chciałbym wrocic do a i b z postu 23:39 Nie jestem teraz pewien czy dobre było myslenie tam i jak zrobić ta tabelke
2 maj 08:24
Janek191: a) Wykresem funkcji z = f(x,y) = 0,5(x + y) będzie powierzchnia w ℛ3
2 maj 08:35
Janek191: b) Analogicznie.
2 maj 08:36
6latek : Witamemotka Zrobilem podobnie tabelki do a i b jak te poprzednie Tak się nad nimi napracowałem i skasowaly mi się emotka Czyli nalezaloby to rysować w układzie X Y Z ? Ale chcą tabelki tylko wiec wiem jak zrobić dzięki
2 maj 09:04