praca kontrolna
piotr: 1 narysuj wykres funkcji f(x)=
2x+3−2
2 zbadaj monotonioczność ciągu
a) an=
1n+1
b) an=
4n+12n+1
3 podaj cztery poczatkowe wyrazy an
a) an=(−1)
n+1
b) an=
√n+4
4 zaproponuj wzór na n−ty wyraz ciągu
a)
12,
23,
34,
45...
b) 2,−4,6,−8,10...
c) 1,
13,
15,
17,
19...
Z góry wielkie dzieki za pomoc
1 maj 21:39
6latek :
1 maj 21:45
6latek : zadanie nr 2 a)
| | 1 | | 1 | | (n+1)−(n+2) | | n+1−n−2 | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| = |
| |
| | n+2 | | n+1 | | (n+2)(n+1) | | (n+1)(n+2) | |
Analiza
Licznik jest ujemny (−1)
mianownik jest dodatni bo n∊N
+ czyli wiekszsych od 0 wiec n=1 >0 i n+2>0 wiec (+)*(+)=(+)
Iloraz liczby ujemnej i dodatnie jest ujemny wiec ciag ten jest malejący
ROb tak samo b)
Zadanie nr 3 a)
a
n=(−1)
n+1
a
1= (−1)
1= −1+1=0
a
2= (−1)
2+1= 1+1=2
a
3= (−1)
3+1= −1+1=0
a
4= (−1)
4+1= 1+1=2
Już widzisz jakie będą jego następne wyrazy parzyste i nieparzyste ?
B) rob tak samo
postawiasz za n=1 2 3 4 do wzoru i liczysz
Zadanie nr 4a)
bi c nie pomoge (nie wiem jakie to będą wzory
1 maj 21:57
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
c) an = |
| = |
| |
| | 2*(n −1) + 1 | | 2n − 1 | |
1 maj 22:05
6latek : Janek191
Spojrz jeszcze do mojego postu i powiedz jak mam zapisac ten iloczyn z ta tangensoida
dziekuje
1 maj 22:06
Janek191:
bn = (−1)n+1*2n
1 maj 22:08