Trygonometria
Tyrf: Dla jakich wartości parametru k równanie 3cosx+cos2x=k ma rozwiązanie?
Przekształcam to na równanie kwadratowe i mam problem z warunkami
Wiem że Delta musi być większa od zera, ale co dalej?
Mógłby ktoś mi to ładnie objaśnić?

z
2 + 3z − 1 −k = 0
1 maj 22:05
piotr: to jest typ równania kiedy niewieadoma k pozostaje po prawej stronie a lewą strone musisz
przekształcić zaraz Ci to rozpisze
1 maj 22:17
piotr: 3cosx+2cos2x−1=k
2cos2x+3cosx−1=k
Niech cosx=t, t ∊<−1,1>
2t2+3t−1=k
Lewą częśc narysuj a niewiadoma 'k' to stała (prosta) która przecina wykres
1 maj 22:20
piotr:

coś takiego tylko pamiętaj o dziedzinie
1 maj 22:22
Mila:

1) Wyznaczymy zbiór wartości funkcji:
f(x)=3cosx+cos(2x)⇔
f(x)=3cosx+2cos
2x−1
f(x)=2cos
2x+3cos−1
Podstawienie: cosx=t, |t|≤1
f(t)=2t
2+3t−1
| | −3 | | 3 | |
tw= |
| ∊<−1,1>⇔najmniejsza wartość f(t) osiąga dla t=− |
| |
| | 4 | | 4 | |
Największa na końcu przedziału
f(−1)=2−3−1=−2
f(1)=2+3−1=4 − największa wartość f(t) w przedziale <−1,1>.
odp.
| | 17 | |
równanie posiada rozwiązanie dla k∊<− |
| ,4> |
| | 8 | |
1 maj 22:29
Tyrf: Bardzo dziękuję
1 maj 22:47