Rachunek
Radek: a) Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że w grupie 3 losowo wybranych osób NIE MA
takich dwóch osób, które obchodzą urodziny w tym samym dniu? Zakładamy dla uproszczenia,
że każdy rok ma 365 dni.
b) To samo pytanie dla 20 osób. c)* Ile osób powinno być w grupie, aby to prawdopodobieństwo
było równe mniej więcej 1/2?
1 maj 17:52
Jack: A ' −> sa takie 2 osoby ktore obchodza urodziny tego samego dnia
P(A) = 1 − P (A') = ...
jesli dobrze mysle...
1 maj 18:09
bezendu:
Jack źle masz
1 maj 18:11
Jack: czyli bez tej 2 w liczniku ?
1 maj 18:13
Jack: faktycznie, kompletnie nie tak, bo to ten paradoks z urodzinami...ehh
1 maj 18:21
g:
| | 365! | |
a) P3 = (365/365) * (364/365) * (363/365) = |
| |
| | (365−3)! * 3653 | |
| | 365! | |
b) P20 = |
| |
| | (365−20)! * 36520 | |
Przybliżenie dla małych k: (365−k)/365 ≈ (364/365)
k = β
k
P
n ≈ β
0 * β
1 * β
2 * ... β
n = β
1+2+...+n = β
n*(n+1)/2
c) β
n*(n+1)/2 ≈ 1/2
n*(n+1)/2 ≈ log(1/2) / log(β) = 252,65.. n ≈ 22
1 maj 19:09
Radek:
A dokładniej można ?
1 maj 20:22