przygotowanie do matury
maturalna: Dziesieciu chłopców wybrało sie na wycieczkę rowerową. Janek, Franek oraz Bronek znajdują sie w
grupie chłopców.
Jakie jest prawdopodobieństwo ze Janek i Franek znajduja sie obok siebie, a Bronka od Janka i
Franka przedziela co najmniej jedn
chłopak?
1 maj 13:59
mgns: wydaje mi się, że to będzie 1*9 (Janek i Franek) + 7*9 (Bronek na 9 sposobów obok 1−7 chłopców)
czyli: 1*9 + 7*8 = 81
1 maj 14:13
maturalna: W odpowiedziach jest wynik 745, wiec Twoje rozwiązanie chyba jest błedne
1 maj 14:20
mgns: Obliczyłem (nie wiem czy dobrze) tylko |A|, nie mam pomysłu jak obliczyć |Ω|. Normalnie chyba
trzeba byłoby policzyć kolejno wszystkie miejsca i pomnożyć ale wychodzi olbrzymi wynik.
1 maj 14:27
maturalna: akurat omega to według mnie bedzie 10!
1 maj 14:29
mgns: Też właśnie mi się tak wydaje, ale wtedy wychodzą olbrzymie wyniki.
1 maj 14:35
maturalna: Mysle ze jednak zle policzyś A
1 maj 14:36
mgns: 10! = 3 628 800
czyli |A| powinno być = 564 480
Wydaje mi się to jakieś niemożliwe i mimo dużych chęci nie potrafię Ci pomóc.
1 maj 14:39
mgns: Czekaj, chyba wiem co źle policzyłem.
1 maj 14:40
mgns: Nie no, jednak nie dojdę do tego. Ktoś mądrzejszy musi się wypowiedzieć. Może chodzi o moje
policzenie Bronka ale wydaje mi się, że jest tylko 72 sposoby jego usadzenia.
1 maj 14:41
maturalna: ale w tym samym czasie pozostali chłopcy moga tez siedziec na innych miejscach
1 maj 14:43
olekturbo: JFXBXXXXXX
JFXXBXXXXX
JFXXXBXXXX
JFXXXXBXXX
JFXXXXXBXX
JFXXXXXXBX
JFXXXXXXXB
|A| = 7*8*2*7!
|Ω| = 10!
1 maj 14:45
mgns: Faktycznie, nie uwzględniłem tego ich przeskakiwania.
1 maj 14:47
maturalna: olekturbo mozesz wyjasnic czemu takie jest właśnie A?
1 maj 14:53
olekturbo: "B" można umieścić na siedmiu miejscach
"JF" można na ośmiu miejscach bo musi być jedno miejsce przerwy od "B".
"JF" można zapisać jako "JF" bądź "FJ", czyli chłopcy mogą zamienić się miejscami
7!, − reszta chłopców. Pierwszy może usiąść na 7 sposobów, drugi na 6, trzeci na ... itd
1 maj 14:56
mgns: Wynik wyszedł dobrze.
1 maj 15:00
maturalna: To nie wiem czemu w odpowiedziach napisali ze |A|=2!*8!*9−2!*7!*8*2
1 maj 15:06
mgns: Też nie rozumiem do końca rozumowania Olka.
1 maj 15:09
mgns: To z podstawy czy rozszerzenia zadanie?
1 maj 15:09
maturalna: rozrzerzenie
1 maj 15:31
maturalna: czyli które rozwiazaniew koncu jest poprawne i dlaczego?
1 maj 15:47
Mila:
Różnie można rozwiązywać
|Ω|=10!
I przypadek :
JF stoją na 1 i 2 miejscu
JF,3,4,5,6,7,8,9,10 Bronek może wybrać jedno z miejsc {4,5,6,7,8,9,10} pozostali wybierają
pozostałe miejsca.
2!*7*7!
Przypadek II
JF stoją na 9 i 10 miejscu
1,2,3,4,5,6,7,8,JF
Bronek może wybrac jedno z miejsc: {1,2,3,4,5,6,7}
2!*7*7!
||| przypadek
JF stoją na 2 i 3 miejscu,... na 8 i 9 miejscu
1,JF, 4,5,6,7,8,9,10
Układ XJFX moze zmienic położenie na 7 sposobów,
B może wybrać miejsce na 6 sposobów
2!*7*6*7!
−−−−−−−−−−−−−−−−−
|A|=2*2!*7*7!+2!*6*7*7!=4*7*7!+12*7*7!=7!*7*(4+12)=7!*16*7
| | 7!*7*16 | | 7!*7*16 | | 7 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 10! | | 7!*8*9*10 | | 45 | |
1 maj 17:17
prosta:
rozwiązanie z klucza:
policzono ile jest takich możliwości, w których JF stoją obok siebie
i odjęlto liczbę tych, w których stoi obok nich B( z prawej lub z lewej stąd w iloczynie 2)
1 maj 17:44
Mila:
II sposób
(JF,XXXXXXXX), JF stoją obok siebie.
(JF) traktujemy jako jeden element
2!*9!
JFB stoją obok siebie,
(JF),B −traktujemy jako jeden element
2*2!*8! − B z prawej lub lewej , JF między sobą zmieniają też ustawienie
2!*9!−4*8!=8!*(2*9−4)=8!*14
| | 8!*14 | | 8!*14 | | 7 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 10! | | 8!*9*10 | | 45 | |
1 maj 18:08