Granice
Qwerty: Czy mógłby ktoś podrzucić parę zadań łatwiejszych i trudniejszych z granic ciągów?
Ewentualnie jakąś stronę/zbiór zadań.
1 maj 21:27
1 maj 21:34
Qwerty: Jak obliczyć granice z zadania 5.5.7 podpunkt e i kolejne?
4 maj 16:50
yht:
e) f) g)
schemat jest taki:
√2n2+3n+4 = √n2(2+3/n+4/n2)
h) w mianowniku też korzystasz z tego schematu co wyżej, w liczniku − wymnażasz nawiasy (lub
wzór skróconego mnożenia)
4 maj 16:57
Qwerty: Oraz czy w 5.5.10 H, nie powinno byc 4/9 bez minusa?
4 maj 17:01
Qwerty: Dziekuje, przeanalizuje to
4 maj 17:02
yht:
wg mnie będzie jednak z minusem
| | n | |
bo w an masz |
| z minusem na dole |
| | 5−2n | |
4 maj 17:10
Qwerty: Zostawię to na koniec. Teraz w zadaniu 5.5.8 nie wiem jak w C rozwikłać n2 spod pierwiastka
trzeciego stopnia oraz trzy pierwsze przykłady z 5.5.9
4 maj 17:47
yht:
5.5.8 c)
np. zauważyć, że (n+1) =
3√(n+1)3, wzór skr. mnoż. a później zapisać całe wyrażenie pod
jednym pierwiastkiem, u góry wyłączyć n
2, a na dole n
3
5.5.9. a) granica pierwszego składnika to ... ? drugiego to .. ? suma to ... ?
b) c) schemat jest taki:
on wynika po podzieleniu stronami przez (a+b) wzoru skróconego mnożenia (a−b)(a+b)=a
2−b
2
| | (√n+3)2−√(n+1)2 | | n+3−(n+1) | |
b) √n+3−√n+1 = |
| = |
| = |
| | √n+3+√n+1 | | √n+3+√n+1 | |
4 maj 18:01
Qwerty: Czy znalazłyby się jeszcze jakieś ćwiczenia? Także trudniejsze chce wypróbować

I fajnie jeśli tak jak tu, będą odpowiedzi.
4 maj 23:43