Zadania a iloczynu kartezjanskiego
6latek :

Zapisz w potaci AXB zbior par liczb odpowiadajacych zbiorowi punktow plaszczyzny podanemu na
rysunku . Beda 4 rysunki wiec wstawiam na razie pierwszy
1 maj 19:58
Saizou :
[−4,1]x[−1,2]=[−1,2]x[−4,1]
inaczej mówiąc X={ab; a \in [−4,1], b \in [−1,2]}
1 maj 20:02
6latek : Czyli beda to przedzialy domkniete
Na osi OX <−4,1> a na osi OY <−1,2>
Bedzie to postac <−4,1> X<−1,2>
Na razie dziekuje
1 maj 20:06
Saizou :
tak, przedziały domknięte można też prisać tak jak ja to zrobiłem powyżej
1 maj 20:07
6latek :

Teraz rysunek taki
Tutaj zapisalbym tak <2,3>U<5,8>X<0,4)
1 maj 20:10
6latek : czy Twoj zapis z 20:02 oznacza ze iloczyn kartezjanski jest przemienny
1 maj 20:12
Saizou : tak, tylko jeszcze jedne nawias bym dał
{ [2,3] U [5,8] } x [0,4)
1 maj 20:13
Saizou :
właśnie to bzdura xd
zasugerowałem się rysunkiem
1 maj 20:15
Saizou :
przez co dla pierwszego jest tylko poprawna odpowiedź
[−4,1]x[−1,2]
1 maj 20:16
6latek :

Musialem jeszcze raz wlaczyc komputer bo zamiast z pisalo y
czyli nie jest przenienny .
Teraz rysunek nr 3
Tutaj za bardzo nie wiem ale sprobuje chociaż zapisac
AXB={<01>U<2,3>}X{<0.1>U<2,3>}
1 maj 20:25
Saizou :
jak chcesz te literki zmieniać kliknij kombinację control+shift

tak
1 maj 20:28
6latek :

Na osi OX mamy 0 i C
−
Teraz nie wiem czy tylko rozpatrujemy C
−
Na osi OY mamy R
− do (−3)
Ale ja to zapisac to już nie wiem
1 maj 20:31
6latek : Chociaz pewnie w szkole sredniej on się nie przyda ale dobrze jest wiedzieć ze cos takiego
istnieje
1 maj 20:33
Saizou :
z osi OX musimy wybrać tylko −5,−4,−3,−2−1 a z osi OY odcinek (−3,0) (chyba że trzeba domknąć,
ale na rysunku tego nie widzę)
1 maj 20:35
6latek : Pwiedzmy ze zapiszsemy to tak {−1,−2.−3.−4,−5}X(0,3)
dziekuje CI za pomoc w tym poscie
1 maj 20:39
Saizou :
1 maj 20:55