praca kontrolna
piotr: 1 wyznacz wzor ogolny ciagu arytmetycznego wiedzac ze
a7=13 a13=7
2 oblicz x wiedzac ze liczby 4,x−5,36 tworzą ciąg geometryczny
3 oblicz sumę 3+10+17+...+346 ciągu arytmetycznego
4 oblicz sume dziesieciu poczatkowych wyrazów ciągu geometrycznego
−13, 16 ...
1 maj 19:35
Jerzy:
Do roboty chłopie...zadania trywialne
1 maj 19:40
piotr: ale to dla kolezanki a ja juz dawno sie nie ucze. próbuje jej tylko pomóc
1 maj 19:42
6latek : Zadanie nr 1
a
7= a
1+6r
a
1= −6r +a
7
a
1= 19
a
n= a
1+(n−1)*r
a
n= 19−n+1 dokoncz
1 maj 19:45
6latek : piotr
Nie swiruj pawiana
1 maj 19:46
Eta:
r=−1 to an= a7+(n−7)*r ⇒ an=..... = −n+20
1 maj 19:47
Eta:
2/ a,b,c −−− tworzą ciąg geometryczny ⇒ b2=a*c
to 4, x−5 , 36 ⇒ (x−5)2=4*36 ⇒ x−5=12 ⇒ x=17
1 maj 19:49
Eta:
3/ 3+10+17+.... +346 , a
1=3 , r=7 a
n=346
| | an−a1 | |
n= |
| +1 ⇒ n= .... =50 |
| | r | |
to S
10= (3+346)*25=.....
1 maj 19:51
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
4/ − |
| , |
| , − |
| ,........ |
| | 3 | | 6 | | 12 | |
S
10= .............
1 maj 19:53