analiza- całka
Mejlaa: ∫x
5 dzielone na {(x
2−1)
2/3}
Próbowałam od razu za t= x
2−1. lub ze wzorem gdy wielomian n stopnia dzielone przez
pierwiastek ale wynik lub to do czego dochodzę i tak jest nieciekawe..

.
Proszę o jakąś odpowiedź
1 maj 22:21
Saizou :
wygooglaj sobie coś takiego jak całki dwumienne
1 maj 23:54
Mariusz:
Twój pomysł jest dobry jednak lepiej podstawić za pierwiastek
t
3=x
2−1
3t
2dt=2xdx
x
5=(x
2)
2 x
2 maj 05:47
jc: Mariusz. To pod pewnym względem ciekawy przykład. Właściwie bardzo prosty.
Przetestowałem na nim 2 programy. REDUCE nie policzył (a zwykle jest lepszy),
policzyła natomiast Maxima (stosuje bardzo ludzkie algorytmy całkowania,
znalazłem artykuł, często sobie nie radzi). Piszą, że pełny algorytm
został zaimplementowany w systemie Axiom (czy jakoś tak). Chciałbym
zobaczyć jakiś zrozumiały tekst na ten temat.
2 maj 23:54