//
Maciek: | | √3 | |
Dobry wieczór, jak najsprawniej rozwiązać takie równanie |sin4x| = |
| |
| | 2 | |
1 maj 21:14
Saizou :
a jak byś rozwiązał równanie
1 maj 21:15
Maciek: | | √3 | | √3 | |
sinx = |
| v sinx =− |
| bym narysował wykres, zaznaczył punkty przecięcia i |
| | 2 | | 2 | |
policzyć.
Wiem że wykres sin4x będzie 4 razy 'gęstszy' od sinx, ale troche zaczynam sie w tym momencie
gubić
1 maj 21:19
yht:
podstaw sobie 4x=t, następnie rozwiąż z (t) tak jak piszesz
otrzymane rozwiązania tego z (t) podziel stronami przez 4 i tyle
1 maj 21:21
Maciek: Spróbuje zrobić jak mówisz

, dziękuje !
1 maj 21:24
Maciek: Tylko że musze to zrobić w przedziale (0;π> to na wykresie sint mam już uwzględniać ten
przedział?
1 maj 21:27
yht:
nie − przedział na koniec zostawiasz
1 maj 21:27
Maciek: Czyli maksymalnie moge sobie z wykresem sint ''dojechać'' do 4π bo jak potm podziele przez 4 to
zmieszcze sie w przedziale?
1 maj 21:36
Saizou : nie, rozwiąż równanie
| | √3 | |
|sint|= |
| , bez patrzenia na przedział |
| | 2 | |
czyli dostaniesz wszystkie możliwe rozwiązania, potem wybierzesz te które należą do przedziału
xd
1 maj 21:39
yht:
dokładnie
1 maj 21:40
Maciek: Czyli to co napisałem 21:36 jest poprawne? Bo nie wiem czy Saizou odnosił sie do tego czy do
poprzedniego posta
1 maj 21:48
Mila:
| | √3 | | √3 | |
sin(4x)= |
| lub sin(4x)=− |
| ⇔ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 2π | | π | | 2π | |
4x= |
| +2kπ lub 4x= |
| +2kπ lub 4x= |
| +π+2kπ lub 4x= |
| +π+2kπ /:4⇔ |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | π | | kπ | | π | | kπ | | π | | kπ | | 5π | | kπ | |
x= |
| + |
| lub x= |
| + |
| lub 4x= |
| + |
| lub x= |
| + |
| |
| | 12 | | 2 | | 6 | | 2 | | 3 | | 2 | | 12 | | 2 | |
1 maj 22:11