Jak?
Krysia: Jak to zrobić?
sin5x=0
1 maj 21:35
Jerzy:
5x = 0 + 2kπ
1 maj 21:39
karobert: 5x=0
x=0+kπ
1 maj 21:39
Krysia: jak to zrobiłeś?
1 maj 21:39
Krysia: wytłumaczcie jak możecie
1 maj 21:46
Saizou :
podstawmy za 5x=t, otrzymamy wówczas
sint=0 (a takie równanie powinnaś umieć rozwiązać, czyli zadać sobie pytanie: kiedy sinus
przyjmuje wartość 0)
i wychodzi ci t='coś tam' i wracamy z podstawieniem
5x='coś tam' i dzielmy przez 5
| | 'coś tam' | |
i mamy x= |
| i to nasz wynik |
| | 5 | |
1 maj 21:49
Jerzy:
@karobert....błądzisz
1 maj 21:50
Stan:
co to za durny zapis 2kπ, powinno być k*2π, mówimy 1*2π, 2*2π, itd. bo 2π jest
okresem funkcji sinx, a nie 2k
1 maj 21:52
Hohlik: Nie powinno być 5x=k*π? Przecież zero powtarza się co π, a nie 2π...
1 maj 21:55
Stan:
| | π | |
Jeśli sin5x = 0, to 5x = k*π i dalej x = k* |
| , k ∊ C |
| | 5 | |
1 maj 21:59
6latek : Stan zanim cos napiszesz to się sto razy zastanow
Niewazne czy 2kπ czy k2π bo mnożenie jest przemienne
1 maj 22:00
Stan:
6latek, czy Ty jesteś nauczycielem, chyba nie
1 maj 22:01
6latek : NIe nie jestem nauczycielem .
1 maj 22:02
6latek : Studentem tez nie jestem . na razie
1 maj 22:04
6latek : Przepraszam jeśli Cie uraziłem
1 maj 22:08
Stan:
Forma zapisu ma oddawać istotę rzeczy, liczbowo 2kπ jest równe k*2π, ale jakościowo
zapis k*2π oznacza, że ma mamy k−ty cykl o długości 2π
1 maj 22:15
6latek : Pewnie masz racje ale wszędzie spotykany jest zapis 2kπ
Tutaj na forum , w podręcznikach do liceum tez
1 maj 22:22
ZKS:
Stan pamiętam jak kiedyś tutaj na forum Pan
Bogdan zwracał na to uwagę.
1 maj 23:09
Saizou :
Ja uważam, że jednak zapis 2kπ jest przyjemniejszy do wymowy niż k2π i dlatego jest stosowany,
chociaż jak już było wspomniane zapis k2π bardziej odzwierciedla idee okresowości.
Ale z drugiej strony jeśli uczeń ma świadomość tego co robi to zapis 2kπ jest równie dobry co
k2π
1 maj 23:12
Mila:
Saizou− k2π to nie jest dobry zapis , k*2π
Jednak w praktyce szkolnej stosuje się zapis: +2kπ.
1 maj 23:36
Saizou :
zależy od umowy

ale to cenna uwaga
1 maj 23:39
Mila:
Wcześniej stosowało się zapis:
k*360o, k*180o, kąty wyrażało się za pomocą miary stopniowej.
1 maj 23:41