Zadania z iloczynu kartezjanskiego
6latek :

Zanacz na plaszcyznie wspolrzednych zbiory
a)CXC
b) R
+XR
+
c) CXR
−
d) R
−XN
e) (1,2)XR
f) (−3,3)XC
Np. a) był zrobil tak
W reszcie przykład prosze o narysowanie (ja się będę dopytywal ewentualnie jak cos będzie
niezrozumiale
1 maj 17:34
6latek :

W miare możliwości po kolei
W b) mam taki pomysl
Obrazem tego zbioru będzie cala pierwsza cwiartka bez punktu (0,0)
1 maj 18:10
Janek191:
Oraz bez dodatnich półosi OX i OY.
1 maj 18:13
6latek : Witaj
Janek191 
Dlaczego bez tych polosi ?
1 maj 18:16
Janek191:
R+ = ( 0 , +∞)
1 maj 18:18
6latek : Tylko wolno i tłumacz jak dla przedszkolaka jeszcze
1 maj 18:18
6latek : Ja mysle tak
Ze na osi OY jest x=0 a na osi OX jest y=0 a R+ jest >0
Dobrze
1 maj 18:20
Janek191:
Tak
1 maj 18:22
6latek :

Czyli tak to by wygladalo
1 maj 18:23
6latek : Jeśli możesz to pomoz w następnych
1 maj 18:24
Janek191:
Który to przykład ?
1 maj 18:25
6latek : Teraz byl b)
zostały następne cf)
1 maj 18:27
Janek191:
b)
I ćwiartka bez ramion kąta prostego.
1 maj 18:28
6latek : To już zrobiliśmy przed chwila
Teraz c)
1 maj 18:29
6latek : Czyli CXR−
1 maj 18:30
Janek191:
1 maj 18:35
6latek : Troche nie rozumiem tego wykresu ale sprobuje go zrozumieć
W ogole we wszystkich przykładach tutaj jeśli mamy AXB to 1 zbior zaznaczamy na osi OX a
drugi na osi OY ? tak ?
Teraz tak w naszym przykładzie R będziemy zaznaczać na osi OY i będzie to 3 i 4 cwiartka
układu ale bez osi OX bo ma być R− czyli bez y=0
A to całkowite ?
1 maj 18:43
Janek191:
Tak

Całkowite na osi OX , rzeczywiste ujemne na osi OY,
1 maj 18:46
6latek :

Dobrze

no to teraz d
Będzie taki wykres?
1 maj 18:53
Janek191:
Tak , jeśli ℕ = { 1,2,3,45,... }
1 maj 18:55
Janek191:
ℕ = { 1,2,3,4,5, ... }
1 maj 18:55
6latek :

A jeśli byłoby ze 0∊N to wykres taki
1 maj 19:01
Janek191:
Tak
1 maj 19:02
6latek :

To teraz zostały 2 przykłady e i f )
w e) probowal bym cos takiego
Obrazem tego zbioru będzie pas niebieski ale bez x=1 i x=2
co do f to nie wiem jak narysować
1 maj 19:07
Janek191:
1 maj 19:10
6latek : A czemu dales kropki niezamalowane dla x=1 i x=2
1 maj 19:11
6latek : Bo ja miałem na myśli pisząc bez x=1 i x=2 bez tych prostych o równaniach x=1 i x=2
1 maj 19:13
Janek191:
Przerywane linie, czyli bez prostych o równaniach: x = 1 , x = 2
Jest ok
1 maj 19:15
6latek : Będę miał jeszcze kilka zadań z tego . To jest trochę trudne jak na ucznia drugiej liceum
1 maj 19:15
6latek : A to ostatnie ?
1 maj 19:16
6latek :

Tak będzie dobrze ?
1 maj 19:19
Janek191:
Jest ok

2 kółeczka nie trafione
1 maj 19:24
6latek :

Chyba ze powinno być tak ?
1 maj 19:24
6latek : Dziekuje CI bardzo za pomoc

Zaraz będę pisal następne zadania ale to ju w ososbnych postach
1 maj 19:26
6latek : Usmiechne sie jeszcze do Ciebie bo mam inne zdania
1 maj 19:53