Wyliczenie wzoru funkcji kwadratowej z rysunku.
Asia: treść zadania: Rysunek obok przedstawia wykres funkcji kwadratowej f. Zapisz wzór funkcji f w
postaci ogólnej i podaj jej zbiór wartości.
Tak wygląda rysunek:
http://www.matemaks.pl/grafika/g0314.png
Wyszło mi f(x)=−x
2−2x+3 tylko, że zrobiłam w taki sposób, że użyłam widocznych miejsc zerowych
czyli: (x+3)(x−1) a potem zauważyłam, że wystarczy postawić przed nawiasami − i wychodzi
poprawna funkcja ogólna, czy takie rozwiązanie jest właściwe? Bo nie mam innego pomysłu jak to
rozwiązać.
1 maj 17:49
Paweł: Sam robię to zadanie i wyszło mi coś takiego:
wierzchołek = (−1,4)
x1= −3
x2= 1
f(x)= a(x−p)
2+q
f(x)= a(x−(−1))
2+4
f(x)= a(x+1)
2+4
teraz wziąłem sobie punkt P=(0,3)
I dalej ze wzoru:
f(x)=a(x−x1)(x−x2)
czyli
a(0+3)(0−1)=3
−3a=3/ :−3
a=−1
f(x)= −1(x+1)
2+4
f(x)= −1(x
2+2x+1)+4
f(x)= −x
2−2x+4
Sam nie wiem czy dobrze mi wyszło. Liczę na to, że zajrzy tu ktoś ogarnięty i podpowie czy
wszystko ok
2 maj 20:25
Eta:
Gdzie ten rysunek? (mamy sami go wymyślać? czy jak?
2 maj 20:29
2 maj 21:58
Eta:
Ten link się nie otwiera
2 maj 22:13
Paweł: Mi się tam otwiera

Może napiszę jak to wygląda.
parabola ramionami do dołu
x1 = −3
x2 = 1
wierzchołek (−1, 4)
oznaczone są 3 punkty na paraboli:
A (−3,0) B (1,0) C (0,3)
2 maj 23:13
Paweł: f(x)= −1(x2+2x+1)+4
f(x)= −x2−2x+4
źle odjąłem, wyjdzie tu
f(x)= −x2−2x+3
4 maj 18:03