funkcje uwikłane
bartmanxxx: Obliczyć pochodne y' oraz y'' podanych funkcji (w punktach, w których y można rozwikłać jako
funkcję x):
(1) Ax2 + Bxy + Cy2 + Dx + Ey + F = 0,
(2) xey − y + 1 = 0
1 maj 17:07
bartmanxxx: oraz (3): 1 + xy − ln(e do potęgi (xy) + e do potęgi (−xy) ) = 0. W pierwszym wychodzi macierz
w y'',
nie wiem w ogóle skąd to się wzięło i ogólnie potrzebuje pomocy przy innych przypadkach.
1 maj 17:09
g:
(1)
Cy
2 + (Bx+E)*y + (Ax
2 + Dx + F) = 0
Δ = .....
y(x) = ..... ( +/−
√Δ)
2Ax dx + By dx + Bx dy + 2Cy dy + D dx + E dy = 0
| | dy | | 2Ax + By(x) + D | |
y' = |
| = − |
| |
| | dx | | Bx + 2Cy(x) + E | |
| | (2A+By')*(Bx+2Cy+E) − (2Ax+By+D)*(B+2Cy') | |
y" = − |
| |
| | (Bx+2Cy+E)2 | |
(2)
e
y dx + xe
y dy − dy = 0
| | dy | | ey(x) | | 1 | |
y' = |
| = − |
| = |
| |
| | dx | | xey(x) − 1 | | e−y(x) − x | |
1 maj 17:35