zbadaj przebieg zmienności funkcji
monia: f(x)=x−2+(1/x2)
1 maj 15:38
karobert: ale w którym momencie trzeba Ci pomóc, bo to pół godziny roboty jest
1 maj 15:55
monia: od samego początku czyli krok po kroku jak to zrobić
1 maj 15:59
karobert: sprawdź parzystość i nieparzystość funkcji
1 maj 16:01
Jack: 1. Wyznaczasz msca przeciecia z osiami
czyli najpierw dla x = 0, y = ? (obliczasz)
potem dla y = 0 x= ? (obliczasz)
2. dziedzina funkcji oraz granice w + i − nieskonczonosciach oraz miejscach ktore nie naleza
do dziedziny.
u ciebie w mianowniku masz x2, wiec sprawdzasz granice lewo i prawostronna w zerze.
3. pochodna oraz jej dziedzina
4. przedzialy monotonicznosci + ekstrema
5. rysowanie tabelki (zazwyczaj ulatwia) i narysowanie wykresu
1 maj 16:04
Jack: mozna sprawdzic czy nie ma asymptot ukosnych (drugi punkt)
jesli granice w nieskonczonosciach czyli + i − wszyszly rozne , to jest duze prawdopodobienstwo
ze jest ukosna.
y = ax + b <−asymptota ukosna.
b = lim x−>
∞ (f(x) − ax)
oraz dazace do −
∞ mozna sprawdzic
1 maj 16:08
monia: chodzi mi o obliczenie tego i co z skąd się bierze
1 maj 16:09
karobert: Ale jeżeli nic z tego, co napisał Jack, nie potrafisz zrobić, to odpuść to sobie, szkoda sensu
1 maj 16:13
karobert: sorki, za duże zaległości
1 maj 16:13
monia: ale ja to muszę oddać do szkoły jako zadanie na ocenę
proszę o pomoc
1 maj 16:17
karobert: może Jack się podejmie, ja dzisiaj wpadłem tylko na chwilkę.
Nie masz wśród znajomych nikogo kumatego?
1 maj 16:22
monia: nie mam właśnie nikogo
1 maj 16:29
karobert: na kiedy to masz?
1 maj 16:30
monia: na piątek 6 maja
1 maj 16:42
karobert: przypomnij się we wtorek
1 maj 16:55
monia: dobrze
1 maj 16:57
Jack: przede wszystkim wstaw wszystko do ulamka,
| | 2 | | 5x+2 | |
czyli jak masz np. 5 + |
| to to jest to samo co |
| |
| | x | | x | |
i tak zrob, czyli zrob z tego jeden ulamek
1 maj 17:02
monia: czyli to by było w moim przypadku tak x3+2x2+1/x2
1 maj 17:08
1 maj 18:42
Jack: no to po kolei...
pierwszy punkt, drugi, trzeci...tego co napisalem 16:04
bede/bedziemy sprawdzac czy jest ok
1 maj 19:00
monia: czyli tak
| | X−1−√5 | | X−1+√5 | |
x3−2x2+1=(x−1)(x2−x−1)=(x−1)( |
| )( |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | |
1 maj 21:19
monia: | | 1−√5 | | 1+√5 | |
i z tego miejsca zerowe są takie x=1 x= |
| X= |
| |
| | 2 | | 2 | |
2 maj 09:42
monia: a z osią OY nie ma bo 0 nie należy do dziedziny ?
2 maj 09:43
yht:
zgadza się
2 maj 09:47
monia: jak obliczyć granice tej funkcji?
2 maj 10:09
yht:
najpierw policzymy granice w + i − nieskończoności:
to działa tak jakbyś wstawiała jakąś bardzo dużą liczbę do wzoru za x
np x=99999999
| | 1 | |
masz 99999999−2+ |
| = 99999997+0 = 99999997 |
| | 999999992 | |
czyli dostajesz w rezultacie coś bardzo dużego na plusie, czyli dostajesz tak jakby +
∞
zapisujesz to tak:
| | 1 | |
limx→+∞ x−2+ |
| = +∞−2+0 = +∞ |
| | x2 | |
podobnie spróbuj policzyć
2 maj 10:22
Jack: | | x3−2x2+1 | |
lim |
| = mialas chyba granice, tak ? = ∞ |
| | x2 | |
x−>
∞
lim
| | x3−2x2+1 | |
x−> − ∞ |
| = − ∞ |
| | x2 | |
lim
| | x3−2x2+1 | | 1 | |
x−>0− |
| = |
| = ∞ |
| | x2 | | 0+ | |
lim
| | x3−2x2+1 | | 1 | |
x−>0+ |
| = |
| = ∞ |
| | x2 | | 0+ | |
granice w + i − nieskonczonosciach sa rozne, wiec sprawdzmy czy sa asymptoty ukosne...
y = ax + b
| | | | x3−2x2+1 | |
a = lim |
| = lim |
| = 1 |
| | x | | x3 | |
x−>
∞
| | x3−2x2+1 | | x3−2x2+1−x3 | | −2x2+1 | |
b= lim |
| − x = lim |
| = lim |
| = − 2 |
| | x2 | | x2 | | x2 | |
x−>
∞
aymptota ukosna y=x−2
2 maj 10:23
monia: a asymptota pionowa wynosi 0?
| | −2x4+4x2−2x | |
a pierwsza pochodna ma wynik |
| |
| | (x2)2 | |
2 maj 19:13
Jack: tak mamy pozioma asymptote x=0
popraw pochodna
2 maj 19:20
monia: | | −2x4+3x2−2x | |
pochodna |
| |
| | (x2)2 | |
2 maj 20:10
Jack: nadal nie tak : D
2 maj 20:10
Jack: | | f(x) | | f ' (x) * g(x) − g ' (x) * f(x) | |
pochodna z |
| = |
| |
| | g(x) | | g(x)2 | |
2 maj 20:10
monia: czyli pozioma asymptota =0
2 maj 20:11
monia: z tego wzoru robie i wychodzi mi tak
2 maj 20:11
2 maj 20:13
monia: dalej mi nie wychodzi z tego wzoru a robie tak i gdzie popełniam błąd
| | (x3−2x2+1)'*x2−(x2)'*(x3−2x2+1) | |
f'(x)= |
| = |
| | (x2)2 | |
| | (3x2−4x)*x2−2x*(x3−2x2+1) | |
|
| = |
| | (x2)2 | |
| 3x2−4x3−2x4+4x3−2x | | −2x4+3x2−2x | |
| = |
| |
| (x2)2 | | (x2)2 | |
2 maj 20:47
monia: dobra już wiem gdzie popełniłam błąd wyszło mi tak jak tobie x3−2/x3
przyrównałam pochodną do 0 i wyszło mi że x=3√2 i dalej nie wiem co robić
3 maj 10:15