kombinatoryka
mati: Przy okrągłym stole usiadło 10 dziewcząt i 10 chłopców. Sprawdz czy prawdopodobienstwo, ze
osoby tej samej płci nie siedzą obok siebie jest większe do 0,001
Pomoże ktos ? Bo nie mam pomysłu na to
1 maj 12:39
mati:
1 maj 12:45
g: Żeby nie siedzieli obok siebie to dziewczęta zajmują miejsca 1,3,5,....19, albo 2,4,6,...,20,
a chłopcy pozostałe miejsca.
Liczba możliwości to |A| = 2 * 10! * 10!
|Ω| = 20!
P = |A| / |Ω| = ok. 10−5 <<< 0,001
1 maj 12:54
mati: A przy tych zadaniach ze stolami niby miejsca nie maja znaczenia mógłby ktos wyjaśnić mi
roznice miedzy np stolem 20os a rzedem 20,osobowym ?
1 maj 16:17
mati: ?
1 maj 18:03
olekturbo: Jak jest rząd 20 os − 20!
Stół 20s − 20!:20
1 maj 18:04
mati: a w odpowiedziach z repetyorium maturalnego moc omegi |Ω|=20!
1 maj 21:52
mati: wiec już sam sie gubie ... jaka powinna być prawidłowa odp
1 maj 21:53
mati: pomoże ktoś ?
1 maj 22:09
g: Stół czy ławka − nie ma wpływu na |Ω|. Różnica jest taka, że jeśli w zadaniu ważne jest
sąsiedztwo, to w przypadku ławki skrajne miejsca mają tylko jednego sąsiada.
1 maj 22:41