?
damian: funkcja f kazdej liczbie naturalnej n≥10 przyporzadkowuje sume cyfr liczby n. Ile jest liczb
3cyfrowych n dla ktorych zachodzi rownosc f(n)=3?
1 maj 17:18
Jerzy:
oblicz ile jest liczb trzycyfrowych, których suma cyfr wynosi 3
1 maj 17:23
6latek : n=102
n= 111
n= 120
Sprawdzaj sobie jeszcze
1 maj 17:25
Mila:
x1+x2+x3=3
x1≥1
Licz , ile jest liczb trzycyfrowych o sumie cyfr równej 3.
1 maj 17:26
damian: wyszlo mi 6
1 maj 17:30
Jack: 6 mozliwosci?
1 maj 17:30
damian: 102,111,120,300,201,210
1 maj 17:32
1 maj 17:33
Jack: milu jak Ty to tak ; x
1 maj 17:34
Jack: Milu *
1 maj 17:34
Mila:
Jack to tak:
x
1≥1, bo pierwsza cyfra różna od 0.
x
1+x
2+x
3=2 liczba rozwiązań równania w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych jest równa:
n=3, k=2
1 maj 17:46
Jerzy:
...... = 3
1 maj 17:50
Jack: a kiedy sie taki wzor stosuje ?
i dlaczego jak mamy x1+x2+x3 = 3
zalozenie x≥1
to nam to zmienia na x1+x2+x3 = 2 ?
1 maj 17:55
Mila:
Na razie możesz stosować w takich zadaniach:
1) Na ile sposobów możesz rozmieścić 8 identycznych kul w 4 szufladach .
x
1+x
2+x
3+x
4=8
2)Oblicz ile jest liczb czterocyfrowych o sumie cyfr równej np. 8.
Musisz zmodyfikować równanie bo pierwsza szuflada nie może być pusta.
Rozwiązujesz równanie w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych:
(x
1+1)+x
2+x
3+x
4=8⇔
x
1+x
2+x
3+x
4=7
Zastosowanie kombinacji z powtórzeniami.
3) Ile jest liczb stucyfrowych o sumie cyfr równej 4.
(x
1+1)+x
2+...+x
100=4
rozwiąż.
1 maj 18:41