ekstrema funkcji - matematyka rozszerzona
xxx: Niech Xm i XM oznaczają punkty, w których funkcja y=f(x)=2x3−9ax2+12a2x+1 osiąga odpowiednio
minimum i maksimum. Dla jakich wartości parametru a zachodzi równość Xm=XM2?
Zrobiłem to zadanie do pewnego momentu i się zaciąłem:
Policzyłem pochodną tej funkcji, czyli f'(x)=6x2−18ax+12a2
Pochodna musi mieć dwa ekstrema, czyli delta tej funkcji musi być dodatnia. Wynosi ona 36a2.
Miejsca zerowe tej funkcji to a i 2a.
I teraz nie jestem pewny jak dalej ruszyć to zadanie. Z własności f. kwadratowej wynika, że a
to maksimum a 2a minimum? Jeżeli tak to w jaki sposób mam wyznaczyć parametr a (rozwiązanie to
liczba całkowita)?
1 maj 11:05
1 maj 21:24