funkcje
Azul: | | 2x+1 | |
hej mam wykres f−ji f(x)= |
| i mam wyznaczyć wszystkie pkt o całkowitych współrzędnych |
| | x−1 | |
i ogólnie wszystko umiem tyle że dla mnie jeśli przyjmę x=1 to w mianowniku wyjdzie 0 więc
cały ułamek będzie równy 0 zero jest liczbą całkowitą więc zapisałam że jedną z moich
współrzędnych jest (1,0) tyle że w kluczu nie ma tej współrzędnej a jeśli ją wezmę pod uwagę i
zaznaczę na układzie współrzędnych to zadanko nie wychodzi.
i no nie wiem. Wie ktoś dlaczego tak jest dlaczego nie mogę przyjąć tej współrzędnej?
1 maj 10:24
Jack: nie mozna dzielic przez zero!
1 maj 10:26
6latek : Mianownik wyjdzie 0
A można dzielic przez 0?
| | 2(x−1)+3 | | 3 | |
y= |
| = 2+ |
| i ten ułamek musi być liczba calkowita |
| | x−1 | | x−1 | |
1 maj 10:28
Azul: no tak dla czego Ja zawsze zapominam o podstawowych zasadach
1 maj 10:29
1 maj 10:31