.
Ewka: Proszę o sprawdzenie kątów.
y=1/2x −3,5
y=−1/2x −1,5
wyszło mi że cos α = (− 3√10)/5 , gdzie α to kąt rozwarty przecięcia tych prostych.
w odpowiedzi jest − 3/5.
30 kwi 22:21
6latek :

teraz co masz obliczyć ?
30 kwi 22:34
Ewka: trzeba obliczyć cos(180−α)
30 kwi 22:42
Ewka: δ*
30 kwi 23:03
6latek : | | 1 | | 4 | |
No to jeśli policzymy tgδ= | |
| |= |
| |
| | | | 3 | |
to δ≈53
o
cos(180
o−53
o}=−cos53
o=−0,6018
30 kwi 23:15
olekturbo: wyszedl ci cos < −1 czyli chhyba cos nie tak
30 kwi 23:18
6latek : To niedobrze ze <−1?
30 kwi 23:19