zadania maturalne, operon 2016. obliczenie funkcji z parametrem m
Nikola: Dana jest funkcja f(x)=(m2−4)x−3+m.
a) znajdź wszystkie liczby m, dla których tą funkcja jest malejąca.
b) wyznaczone zbiór wszystkich wartości liczby m, dla których do tego wykresu należy punkt
P=(2,−13)
1 maj 13:16
6latek : f(x)= ax+b i a<0
b) −13= (m2−4)*2−3+m
wyznacz m
1 maj 13:20
Metis: f(x)=(m2−4)x−3+m
a) Zauważmy, że f(x) jest funkcja liniową , która jest malejąca wtedy i tylko wtedy gdy:
... (dokończ)
b) Podpunkt b) sprowadza się do wyznaczenia pęku prostych przechodzących przez podany punkt.
1 maj 13:20