Oblicz logarytm.
Else: Liczba log4 9+ log2 6 jest równa
A. log2 18
B. log2 27
C. log4 27
D. log4 108
Skorzystałam ze wzoru logb c= (loga c)/(loga b) i zamieniłam wszystkie logarytmy na a=2 .
Wydaje mi się że odpowiedź będzie "A" , ale nic mi nie wychodzi .
proszę o pomoc
1 maj 16:34
6latek : | | 1 | |
log49+log26= log229+log26= |
| log29+log26= log291/2+log26= log23+log26 = |
| | 2 | |
dokończ
1 maj 16:37
Jerzy:
odp: A
1 maj 16:40
Else: czyli jednak miałam rację, że log218 .
a czy można zrobić tak jak ja zaczęłam, korzystając z tego wzoru co podałam ?
mi wyszło (log254)/3 , podzieliłam sobie 54/3 i dlatego myślałam że będzie to odpowiedź A .
Jednak nie wiem czy mogłam to sobie tak podzielić .
1 maj 16:42
Jerzy:
log49 = log291/2 = log23
1 maj 16:50
Else: Jerzy: ja próbując zrobić to zadanie, korzystałam z tego wzoru z tablic:
logba = logaclogab
i wyszło mi log2543 , podzieliłam sobie 543 i dlatego myślałam że będzie to
odpowiedź A .
Jednak nie wiem czy mogłam to sobie tak podzielić .
1 maj 16:54
Jack: nie mozesz
1 maj 16:58
6latek : jeśli masz log
ba to będzie tak jeśli zmieniasz podstawe logarymu np. na c
1 maj 16:59
Else: 6latek , tak tak , zrobiłam przez przypadek literówkę, chodziło mi
o log
bc

Dzięki Jacek
1 maj 17:01