matematykaszkolna.pl
Iloczyn katrezjanski 6latek : W przedszkolu bawimy sie na zabawie emotka Jedna Pani przedzszkolanka rozdaje choragiewki biale , niebieskie lub zielone Druga Pani przedszkolanka rozdaje choragiewki pomaranczowe , czewrone lub fioletowe Jakie sa mozliwe pary barw choragiewek jednego dziecka A={b , n,z} B={p, c, f} AxB={(b,p), (b,c),(b,f), (n,p), (n,c),(n,f), (z,p) (z,c), z,f)} Teraz mam pytanie do tego czy moze nalezalo rozpisac to tak ? AxB={(b,p), (n,p) (z,p) ,(b,.c) (n,c),(z,c), (b,f) (n,f), z,f)} Czy ma tu kolejnosc znaczenie ?
1 maj 12:43
6latek :
1 maj 15:56
6latek : To ze zadanie napisałem w formie zartobliwej nie oznacza ze problem nie jest poważny wiec prosze o odpowiedz
1 maj 16:10
Saizou : zadajmy sobie pytanie co to jest AxB={(a,b): a \in A, b \in B}, zatem jeśli A={b,n,z} B={p,c,f} to AxB={(b,p),(b,c),(b,f),(n,p),(n,c),(n,f),(z,p),(z,c)(z,f)}
1 maj 16:26
6latek : Mam napisane w książce tak Jeśli Ai B oznaczają zbiory to AxB = {(x,y):x x∊A i y∊B} oznacza zbior wszystkich par które można utworzyć biorac dowolny element zbiou A za pierwszy elemnet pary , dowolny elemnet zbioru B za drugi elemnet pary . ja wypisałem to tak jak Ty to zrobiles natomiast w książce mam zapisane tez tak jak na końcu mojego postu Dlatego zapytałem czy kolejność ma znaczenie
1 maj 16:32
Saizou : a czy w zbiorze kolejność ma znaczenie ?
1 maj 16:42
6latek : To musze o tym poczytać
1 maj 16:44
Saizou : czy zbiór A={skarpetka, czapka}={czapka, skarpetka}=B
1 maj 16:47
6latek : Wedlug mnie tak
1 maj 16:49
Saizou : intuicja ci dobrze podpowiada
1 maj 16:54
6latek : To wniosek taki Kolejnosc nie ma znaczenia byle 1 elememntem był elemnemt ze zbioru A a drugim element ze zbioru B w parze
1 maj 16:56