Iloczyn katrezjanski
6latek : W przedszkolu bawimy sie na zabawie

Jedna Pani przedzszkolanka rozdaje choragiewki biale , niebieskie lub zielone
Druga Pani przedszkolanka rozdaje choragiewki pomaranczowe , czewrone lub fioletowe
Jakie sa mozliwe pary barw choragiewek jednego dziecka
A={b , n,z}
B={p, c, f}
AxB={(b,p), (b,c),(b,f), (n,p), (n,c),(n,f), (z,p) (z,c), z,f)}
Teraz mam pytanie do tego
czy moze nalezalo rozpisac to tak ?
AxB={(b,p), (n,p) (z,p) ,(b,.c) (n,c),(z,c), (b,f) (n,f), z,f)}
Czy ma tu kolejnosc znaczenie ?
1 maj 12:43
6latek :
1 maj 15:56
6latek : To ze zadanie napisałem w formie zartobliwej nie oznacza ze problem nie jest poważny wiec
prosze o odpowiedz
1 maj 16:10
Saizou :
zadajmy sobie pytanie co to jest AxB={(a,b): a \in A, b \in B}, zatem jeśli
A={b,n,z}
B={p,c,f} to
AxB={(b,p),(b,c),(b,f),(n,p),(n,c),(n,f),(z,p),(z,c)(z,f)}
1 maj 16:26
6latek : Mam napisane w książce tak
Jeśli Ai B oznaczają zbiory to
AxB = {(x,y):x x∊A i y∊B}
oznacza zbior wszystkich par które można utworzyć biorac dowolny element zbiou A za pierwszy
elemnet pary , dowolny elemnet zbioru B za drugi elemnet pary .
ja wypisałem to tak jak Ty to zrobiles
natomiast w książce mam zapisane tez tak jak na końcu mojego postu
Dlatego zapytałem czy kolejność ma znaczenie
1 maj 16:32
Saizou : a czy w zbiorze kolejność ma znaczenie ?
1 maj 16:42
6latek : To musze o tym poczytać
1 maj 16:44
Saizou :
czy zbiór A={skarpetka, czapka}={czapka, skarpetka}=B
1 maj 16:47
6latek : Wedlug mnie tak
1 maj 16:49
Saizou :
intuicja ci dobrze podpowiada
1 maj 16:54
6latek : To wniosek taki
Kolejnosc nie ma znaczenia byle 1 elememntem był elemnemt ze zbioru A a drugim element ze
zbioru B w parze
1 maj 16:56