Z pojemnika, w którym są dwa losy wygrywające i trzy losy puste, losujemy dwa...
mgns: Z pojemnika, w którym są dwa losy wygrywające i trzy losy puste, losujemy dwa razy po jednym
losie bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo, że otrzymamy co najmniej jeden los
wygrywający. Wynik przedstaw w postaci ułamka nieskracalnego.
| | 1 | |
Próbuję rozwiązać to metodą drzewka ale wtedy wychodzi mi całe prawdopodobieństwo |
| . Zna |
| | 2 | |
ktoś jakiś fajny sposób na to zadanie i jak rozwiązać to drzewkiem?
1 maj 13:32
Jerzy:
|Ω = 5*4
|A| = 2*3 + 3*2 + 2*2
1 maj 13:35
mgns: A wytłumaczysz mi jak obliczasz moc zbioru A? Nie rozumiem kompletnie tego liczenia.
1 maj 13:43
Jerzy:
Losujemy: wp + pw + ww
1 maj 13:47
Jerzy:
Ostatni wraz ma być: 2*1
1 maj 13:48
mgns: Czyli 2*3 + 3*2 + 2*1 chyba powinno być?
A drzewkiem powinienem w takim razie wynik prawdopodobieństw pomnożyć przez 2, jakbyś od przodu
i od tyłu bym losował? Kompletnie tego logicznie nie mogę sobie wytłumaczyć.
1 maj 13:52
mgns: | | 7 | | 3 | |
Drzewkiem wyszło mi |A| = |
| , a |A'|= |
| |
| | 20 | | 20 | |
1 maj 13:52
Jerzy:
Wynik: 2/5
1 maj 13:54
Jerzy:
Przrpraszam 7/10
1 maj 13:55
mgns:
1 maj 13:56
mgns: | | 7 | | 7 | |
No ten wynik |
| jest dobry, tylko nie wiem czemu w drzewku wychodzi mi |
| |
| | 10 | | 20 | |
1 maj 13:57
Jerzy:
Zle...w = 2/5 a nie 1/5
1 maj 13:58
mgns: | | 1 | | 2 | |
Ale zobacz, idą dwie kreski od W, czyli obok tez będzie |
| i po dodaniu wyjdzie |
| |
| | 5 | | 5 | |
1 maj 13:59
Jerzy:
Za pirwszym razem w = 2/5 i p = 3/5
1 maj 14:11
mgns: No i tak jest na drzewku: 1/5 w + 1/5 w + 1/5p + 1/5p + 1/5p, a dalej?
1 maj 14:14
Jerzy:
Zrozum...pierwsze strzałki to 2/5 i 3/5
1 maj 14:17
mgns: No i zrozum, że tak jest. Zamiast dwóch strzałek masz pięć i ich suma wynosi jeden.
1 maj 14:21
mgns:
1 maj 14:23
Jerzy:
W pierwszym losowani masz tylko dwie strzałki p i w
1 maj 14:24
Jerzy:
W drugim cztery...dwie wychodzą z p i dwie wychodzą z w
1 maj 14:26
Jerzy:
Nie narysuję tego telefonem
1 maj 14:26
mgns: Kurde, faktycznie. Przepraszam Cię za kłopot, już rozumiem o co Ci chodzi. Zaraz sobie to
narysuję i sprawdzę.
1 maj 14:28
Jerzy:
Potem idziesz po strzałkach ww pw wp
1 maj 14:30
mgns: Faktycznie, dobrze mi to wytłumaczyłeś. Jeszcze raz wielkie dzięki, nie wiem dlaczego robiłem
pięć gałęzi.
1 maj 14:31
mgns: Jakby ktoś liczył drzewkiem to wyjdzie: 25 * 14 + 25 + 34 + 35 *
24 = 1420 = 710. Olbrzymie podziękowanie dla Jerzego za znalezienie mojego
głupiego błędu.
1 maj 14:32