wektory cz.2
stevcio: Obliczyc objetosc rownolegloscianu zbudowanego na wektorach
[2,3,4]
[0,4,−1]
[5,1,3]
no i kolejno sobie przyjalem
AB, AC, AD
policzylem je wektorowo, pierw AB z AC a potem to co wyszlo z AD
wynik wyszedl 82 a w odp. mam 69
cos zle robie?
1 maj 11:42
stevcio: a juz wiem, iloczyn mieszany, wszystkie 3 i wyjdzie na − ale to obj. to na +
sorka
1 maj 11:46
6latek : Twierdzenie :
objetosc rownolegloscianu zbudowanego na dowolnym ukladzie wektorow (u,v w) jest rowna
bezwzglednej wartosci ich iloczynu mieszanego
V=|(uxv)*w|
1 maj 11:58
Mila:
2,3,4
0,4,−1
5,1,3
V=|Det(..)|=|−69|=69
1 maj 15:35